Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesvergunningverlening

Vergunningverlening illegale boomkap Utrecht

Door 19 januari 2023januari 23rd, 2023Geen reacties

Utrecht heeft sinds februari 2021 een nieuwe regelgeving ingevoerd om het illegaal kappen of beschadigen van bomen tegen te gaan. Sinds de invoering van deze nieuwe wetgeving zijn er in totaal 43 meldingen over mogelijke illegale kap bekend bij de gemeente en bij ongeveer 20 bomen was er sprake van illegale kap. Toch is er sinds de invoering van de regelgeving nog geen enkele vervolging geweest (wel moest er 5-maal opnieuw een boom worden geplant).

Het blijkt lastig om over te gaan tot strafrechtelijke handhaving. Volgens de gemeente verloopt zo’n proces als volgt; iemand maakt een melding van een mogelijke illegale kap. Wanneer de handhaver vervolgens ter plaatse is, ligt de boom meestal al tegen de vlakte. Hierdoor is het lastig om bewijs te vinden en iemand als schuldige aan te wijzen.

Tot nu toe heeft het Openbaar Ministerie alle ingezonden processen verbaal afgekeurd vanwege het ontbreken van bewijs. Deze processen verbaal hebben volgens de gemeente wel een meerwaarde als het gaat om de herplantplicht. De gemeente probeert vooral via zo’n plicht het aantal groen in de stad te herstellen.

Lees op duic.nl meer over de illegale bomenkap in Utrecht

Weten welke zaken m.b.t. vergunningverlening MB-ALL oppakt?