Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Verharding samenleving te zien in cijfers Politie

Door 15 april 2024april 22nd, 2024Geen reacties

Agressie en geweld tegen politiemedewerkers blijven op een te hoog niveau. In heel vorig jaar hebben zo’n 12.500 collega’s te maken gehad met een vorm van agressie tot geweld. ‘Dat is onaanvaardbaar hoog’, zegt programmamanager Geweld Tegen Politie Ambtenaren Henk van Dijk. ‘Dit raakt politiemensen ook in hun privéleven.’ 

Ondanks de lichte daling is het aantal geweldsmeldingen sinds 2020 flink hoger dan in de periode daarvoor. De cijfers gaan terug tot 2017. Daarvoor telde elk korps op zijn eigen manier, dus zijn oudere cijfers niet goed vergelijkbaar.

Belediging komt vaak voor

Agenten krijgen het vaakst te maken met belediging. Dat kwam 5543 keer voor. Verder blijkt dat meer dan 1000 agenten melding deden van een vorm van mishandeling. Ook waren er 152 pogingen tot zware mishandeling, 111 pogingen tot doodslag en 11 pogingen tot moord. Bekijk dit schrikbarende gegeven en de toelichting op politie.nl.

In het openbaar vervoer is deze trend ook te herkennen

Uit protest tegen het geweld waar medewerkers mee te maken krijgen, zet NS zaterdagavond om 22.30 uur alle treinen drie minuten stil. Het besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.

Eerder schreven we al over de stijging van het aantal incidenten in het OV. NS-directeur Wouter Koolmees zegt dat de NS “klaar is met agressie en geweld tegen onze collega’s”. Het incident van afgelopen weekend was volgens hem de druppel die de emmer deed overlopen. Lees meer over het initiatief om de treinen stil te zetten door de druppel die de emmer deed overlopen op nos.nl.

Toezicht op leefbaarheid en veiligheid

Als expert op het gebied van veiligheid en leefbaarheid kan MB-ALL een cruciale rol spelen in het waarborgen van veiligheid. We bieden ondersteuning aan lokale autoriteiten en samenwerkingspartners bij het uitvoeren van controles en preventieve maatregelen ter bevordering van de veiligheid en leefbaarheid. Samen streven we naar een veiligere en leefbare omgeving. Neem contact met op over hoe MB-ALL kan bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid.