Skip to main content
Artikelenmilieu

Vervuiling drugslab Overberg veel ernstiger dan verwacht: kosten opgelopen tot 2,1 miljoen euro

Door 2 februari 2023maart 1st, 2023Geen reacties

De vervuiling rond het voormalige drugslab aan de Spoorlaan in Overberg, in het midden van het land. Blijkt veel ernstiger dan verwacht. De sanering blijkt volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug technisch te ingewikkeld en te duur om ook de dieper gelegen vervuilde grondlagen af te graven.

Meters diepe vervuiling en enorme kosten

Het drugslab werd maart 2020 ontdekt door de politie. Het was één van de grootste drugslabs ooit gevonden in deze regio. De kosten van de grootscheepse bodemsanering zijn inmiddels ruim verdubbeld en opgelopen tot 2,1 miljoen euro.  In overleg met de provincie, het waterschap en specialisten is nu besloten om tot 4 meter diepte de grond te saneren. Ook in de breedte blijkt de vervuiling zich via het grondwater verder verspreid te hebben. “De vlek is groter dan we dachten. Daarbij gaat het zeker over een verdubbeling van de hoeveelheid grond die we moeten afvoeren.”

Het verder afgraven van de vervuilde grond zou volgens de gemeente technisch heel ingewikkeld worden en nog veel duurder. “In overleg met allerlei specialisten hebben we besloten dat het de beste optie is om wel breder af te graven, maar niet dieper dan 4 meter” zegt wethouder Anouk Haaxma.

Uitkomsten van eerdere onderzoeken

Zijn de eerdere onderzoeken dan wel volledig geweest? “Die onderzoeken gaan volgens specifieke procedures en moeten aan bepaalde normen voldoen. Er is altijd een risico dat als je eenmaal gaat graven je meer vervuiling aantreft en dat is niet ongebruikelijk, maar we zitten wel met de gebakken peren.” Om dieper te graven zijn zogenoemde bemalingstechnieken nodig die ontzettend veel geld kosten. Het resultaat daarvan zal uiteindelijk beperkt zijn, want ook dan blijft er vervuiling achter in de grond. “Daarom is besloten om tot 4 meter af te graven en de diepere vervuiling via grondwatersanering aan te pakken.”

Lees het hele verhaal via RTV Utrecht