Net iets minder dan 100,000 vluchtelingen uit Oekraïne wonen veelal in opvangcentra, hotels of bij particulieren thuis. Vlaardingen is één van de eerste gemeente in Nederland die besloot om het anders aan te pakken. Op een leegstaand terrein zijn in acht maanden tijd flexibele woningen gebouwd.
Tiny houses en meer woonoplossingen
Naast woningen komt er ook een kantoorgebouw en er is ook een dokterspraktijk. Ook komt er nog een basisschool, extra woongebouwen, een aantal tiny houses en een gymzaal. Volgens planning moet in juli af zijn en is er plaats voor duizend bewoners. Het zijn kleine woningen, maar alles zit erin. Een eigen douche, kledingkast, toilet, bed, keuken, tafeltje en tv. Het koffiezetapparaat (filterkoffie), de afwasborstel en het droogrekje staan klaar op het aanrecht. De huisnummers zijn al opgehangen. De eerste bomen en bloemen geplant, want “het moet een hele groene wijk worden”, aldus projectleider John Riezebos.
Financieel niet haalbaar voor gemeente Vlaardingen
De Oekraïnewijk is een idee van de gemeente Vlaardingen. Maar het is de rijksoverheid die alles betaalt, zegt wethouder Ivana Somers-Gardenier. “Dit had Vlaardingen zelf niet kunnen betalen. Zonder hulp van de rijksoverheid was deze wijk er niet gekomen”, benadrukt ze.
De nieuwe wijk blijft tot 2026 staan. De flexwoningen worden daarna weggehaald. Dat is gemakkelijk: de huizen zijn kant-en-klaar op een fundering gebouwd en kunnen met een kraan eenvoudigweg worden opgepakt en vervoerd’. Het is nog niet bekend waar ze daarna naartoe gaan. Vlaardingen sluit niet uit dat ze worden ingezet voor woningzoekers uit de buurt. De losse tiny houses komen vanaf 2026 op een andere plek in de gemeente te staan.
Lees over de ontwikkelingen binnen de gemeente over dit onderwerp op: nos.nl.
Of bekijk het gehele artikel over het lokale nieuws op rijnmond.nl.
Opvang van vluchtelingen
Voor de ontwikkelingen in Oekraïne was er al een overspannen situatie voor vluchtelingenopvang ontstaan. Er komt meer druk op lokale overheden om met oplossingen te komen voor bijv. (tijdelijk) huisvesting en asielopvang. Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilige leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. MB-ALL kan helpen in het ontwikkelen en uitvoeren van vluchtelingenbeleid.