Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesJuridischvluchtelingenopvang

Voorjaarsnota – Miljarden extra voor asielopvang, Groningen en gemeenten

Door 15 april 2024Geen reacties

Het demissionaire kabinet geeft in de begroting voor de komende jaren, de voorjaarsnota, miljarden uit aan onder meer de crisisopvang van asielzoekers, slachtoffers van de kinderopvangtoeslag, Groningen en geldtekorten van gemeenten. Dat is wat naar buiten komt over de eerste contouren die zichtbaar worden over de voorjaarsnota. Volgens de NOS.

Vluchtelingenopvang

Voor de opvang van asielzoekers gaat meer dan een miljard euro naar het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Dat zijn 375 miljoen euro extra voor 2024, en 700 miljoen euro voor 2025.

Toeslagenschandaal

Voor ouders en kinderen die zijn getroffen door het toeslagenschandaal komt er nog dit jaar 400 miljoen euro extra en volgend jaar 900 miljoen euro. Tot nu toe hebben zich 68.000 mensen gemeld als gedupeerde, waarvan ruim 33.000 mensen te horen hebben gekregen dat zij erkend slachtoffer zijn. In totaal kost de afhandeling van het toeslagenschandaal nu meer dan 8 miljard euro.

Groningen

Ook voor de inwoners van Groningen die door de aardgaswinning schade aan hun huis hebben opgelopen is er in 2025 een extra bedrag van 500 miljoen euro. Het demissionaire kabinet blijft erbij dat de gaskraan dicht moet.

Oekraïne

Voor Defensie is vanaf 2028 extra geld gereserveerd om te besteden aan munitie en luchtverdediging. Vrijdag maakte het kabinet al bekend dat er nog dit jaar 1 miljard euro extra naar militaire steun voor Oekraïne gaat. Dat leidde tot verontwaardiging bij de formerende partijen PVV en BBB. In 2025 staat er voor 3 miljard euro aan militaire steun in de boeken.

Gemeenten

Gemeenten ontvangen volgens het kabinet voor dit jaar en komend jaar honderden miljoenen extra, omdat de gemeenten niet kunnen rondkomen. Zij werden gekort op het gemeentefonds met het idee dat de samenvoeging van gemeenten een geldbesparing op zou leveren. Maar dat valt tegen, ook omdat de gemeenten er veel overheidstaken hebben bijgekregen.

Meer over de voorjaarsnota en de eerste signalen hierover lees je in het artikel op nos.nl.

Beleid voor leefbaarheid en veiligheid

Met de eerste contouren die zichtbaar worden voor de voorjaarsnota wordt ook het speelveld zichtbaar, MB-ALL trekt graag gezamenlijk met u op om hierin het verschil te maken. Samen streven we naar een veiligere en leefbare omgeving. Neem contact met op over hoe MB-ALL kan worden ingezet bij de uitdagingen waar uw organisatie voor staat.