Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Voorlichting over cybercrime: Maar hoe maak je het speels?

Door 2 augustus 2023augustus 21st, 2023Geen reacties

Junior adviseur Joy is sinds maart 2023 werkzaam bij de gemeente Kaag en Braassem. Graag deelt ze met ons haar ervaring: Tijdelijk ben ik ingehuurd om uitvoering te geven aan het Integraal Veiligheidsbeleid (IVB). In het IVB is ook het thema digitale veiligheid hoog geprioriteerd. De focus bij dit thema ligt o.a. bij het geven van voorlichting over cybercrime gericht op diverse doelgroepen. Om dit te bereiken gaat de gemeente Kaag en Braassem de online game HackShield aanbieden aan kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Veiligheid stimuleren

Hackshield is een cybersecurity game; op een speelse manier leren kinderen zich wapenen tegen digitale ervaringen. Kinderen worden dan Junior Cyber Agent en worden gestimuleerd het geleerde ook over te brengen op hun (groot)ouders. Na enige tijd zal de burgemeester de kinderen live huldigen, wat voor die kinderen extra motivatie geeft om het geleerde ook daadwerkelijk toe te passen.

De gemeente speelt in dit project een belangrijke rol aangezien de burgemeester de kinderen per videobericht zelf oproept het spel te spelen en Junior Cyber Agent te worden. Op woensdag 19 juli was het zover… op deze dag werd de promotievideo opgenomen samen met de burgemeester Astrid Heijstee-Bolt, twee agenten en twee Junior Cyber Agents. Het was spannend en vereiste behoorlijke acteerskills, maar het eindresultaat mag er zeker zijn! Kijk voor het eindresultaat hieronder.

Alles voor veiligheid

Als adviseur ben ik altijd bezig met het voorlichten of benadrukken van het thema veiligheid. Dan kan zich uiten in allerlei diverse vormen. Op dit moment ben ik druk bezig met het organiseren van een veiligheidsmarkt, om inwoners voor te lichten of bewuster te maken van bepaalde veiligheidsonderwerpen. Deze veiligheidsmarkt vindt plaats op zaterdag 9 september van 10:00-15:00 in Leimuiden.

Tijdens deze dag presenteren verschillende veiligheidspartners zich aan het publiek via diverse activiteiten en demonstraties en kunnen bezoekers meer te weten komen over de werkzaamheden van o.a. de brandweer, politie, EHBO, handhaving en jongerenwerk. Zo kunnen bezoekers deelnemen aan een escaperoom, kunnen zij een rondje rijden met de brandweerauto, is er een waterblusspel en kunnen kinderen een foto maken op een politievoertuig.

Tevens zal ik met een stand namens de gemeente Kaag en Braassem aanwezig zijn om inwoners voor te lichten over HackShield, Burgernet, Meld Misdaad Anoniem en signalen over het herkennen van ondermijning.

Heeft u advies nodig op het gebied van veiligheid en leefbaarheid?
Wij zetten graag onze professionals in.

Bekijk wat we voor u kunnen betekenen
Joy Veenman

Junior Adviseur Veiligheid