Elke ondernemer komt wel eens in aanraking met het thema agressie en geweld. Ook onze collega’s die schakelen met gemeente en ondernemers herkennen dit. Het samenwerken van ondernemers met gemeenten, politie of andere (branche/belangen)organisaties moedigen wij dan ook graag aan. Met het doel om samen te werken aan activiteiten, onderzoeken en acties tegen ‘verruwing’ in de maatschappij. Maar ook in de weerbaarheid van een cruciale sector in de Nederlandse samenleving.
Voor de werkgelegenheid en de economische welvaart in jouw gemeente of werkgebied zijn ondernemers onmisbaar. Zij zorgen voor economische activiteiten en werkgelegenheid. Ook hebben zij een belangrijke rol in lokale activiteiten door middel van sponsoring. Voor ondernemers is een veilig en leefbaar ondernemersklimaat enorm belangrijk. Als gemeente kun je voor ondernemers veel betekenen om dit te realiseren.
Wij komen in ons werk als adviseurs veiligheid bij gemeenten daarbij nog wel eens opvallende zaken tegen. Een aantal voorbeelden die langskomen in de praktijk:
- De motorbende die in een horecabedrijf verschijnt en vervolgens een stel raddraaiers de zaak uit mept (achteraf blijken deze bij hen te horen). Als service wordt vervolgens bescherming tegen betaling aangeboden. Het wordt voor de horeca-eigenaar erg moeilijk gemaakt om dit te weigeren. Het is uiteindelijk betalen of je zaak wordt afgenomen.
- De boer die benaderd wordt door een onbekend persoon en gevraagd wordt zijn schuur te verhuren en de sleutels af te geven. Wanneer de boer weigert, worden er op zijn minst suggestieve opmerkingen gemaakt over de kinderen van de boer. Hoe blijf je dan sterk in je schoenen staan? Heb je dan nog de durf om nee te zeggen?
- De kroegbaas die een explosief aan zijn deur krijgt, omdat zijn concurrent een sluiting door de gemeente voor elkaar wil krijgen.
- Verbaal geweld door klanten als een service hen niet bevalt, veelal in combinatie met hele expliciete bedreigingen.
- Een havenmeester van een jachthaven ziet veel nachtelijke activiteiten rond een jacht en weet dat het niet pluis is, maar durft dit niet te melden, aangezien de eigenaar nogal intimiderend is.
Wat kun jij hieraan doen?
Voor een ondernemer is het erg lastig om weerbaar te zijn. Ondernemers kan je helpen door te wijzen op de gevaren van criminaliteit, door ondernemers te helpen bij het ontdekken van hun kwetsbaarheden en door ondernemers de weg te wijzen als zij geweld/agressie/bedreiging ervaren.
Door bereikbaar en beschikbaar te zijn voor de ondernemers, kan door middel van het organiseren van een duidelijk meldpunt met behulp van meldmisdaadanoniem. Of het organiseren van ondernemersbijeenkomsten samen met Platform Veilig Ondernemen en de wijkagenten van Politie Nederland.
Onze adviseurs veiligheid helpen je graag om hierin de juiste maatwerkaanpak te kiezen en te implementeren.