Skip to main content
Artikelenmilieuvergunningverlening

Wegvallen bouwvrijstelling: Nieuwe stikstofberekeningen met de AERIUS-tool een obstakel

Door 10 februari 2023februari 16th, 2023Geen reacties

Door het wegvallen van de bouwvrijstelling voor stikstof, zullen in 2023 fors minder woningen worden gebouwd. Dit blijkt uit het onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van branchevereniging Bouwend Nederland. Doordat er nieuwe stikstofberekeningen en nieuwe vergunningen nodig zijn is de verwachting dat veel nieuwbouwprojecten vertraging oplopen of helemaal geschrapt gaan worden.

‘In 2023 en 2024 daalt de vergunningverlening met 6.000 woningen in vergelijking met de situatie waarbij de vrijstelling zou zijn gehandhaafd. Over de periode tot 2028 gaat het om ongeveer 10.000 vergunningen’, schrijft het EIB in de studie ‘Effecten wegvallen bouwvrijstelling’.

Nieuwe stikstofberekeningen met de AERIUS-tool

Wat vooral een obstakel blijkt te zijn, zijn de nieuwe stikstofberekeningen met de AERIUS-tool. Dit heeft een ongunstige effect op ongeveer 6.000 projecten waarvan op voorhand al vaststaat dat die geen extra stikstofruimte gaan kosten, maar waarvoor na de uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling toch nieuwe berekeningen zijn vereist. Volgens EIB hebben deze nieuwe berekeningen geen structurele gevolgen, maar zorgt dit wel voor vertraging en extra kosten.

Lees hier meer over de stikstof kwestie.

Vergunningverlening uitbesteden?

Als u (met name) WABO aanvragen aan ons uitbesteed dan wordt u volledig ontzorgt en kunt u erop rekenen dat aanvragen tijdig, volledig en op de juiste wijze worden afgehandeld. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden die wij bieden op het gebied van vergunningverlening.

Bekijk wat wij kunnen betekenen