Skip to main content
ArtikelenBOA's

Welke gemeenten zijn het kwetsbaarst voor ondermijnende criminaliteit?

Door 8 december 2022februari 20th, 2024Geen reacties

Gemeenten in (Zuid)Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Dit blijft niet beperkt tot de gemeenten met gemakkelijke toegang tot de landsgrenzen.

Drugs en wapens zijn in Heerlen overal wel te vinden. De politie had in de eerste tien maanden van dit jaar 131 zaken van drugshandel en 48 zaken van wapenhandel in het vizier. De georganiseerde misdaad houdt de voormalige mijnstad ook op een andere, meer onzichtbare, manier in de greep. Heerlen blijkt op tal van gebieden extreem kwetsbaar voor criminelen.

Onderwereldkaart van RTL Nieuws onderzoek

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft met de Onderwereldkaart voor het eerst de kwetsbaarheden van gemeenten, hun inwoners en bedrijven voor invloed vanuit de georganiseerde misdaad onderzocht. Samen met criminologen en experts op het gebied van ondermijning zijn 20 indicatoren gekozen die iets zeggen over het risico op ondermijning, zoals leegstand of schulden.

"Ondermijng; Daar waar de onderwereld de bovenwereld raakt"

Henk de VriesAdviseur veiligheid MB-ALL

Ondermijning een steeds groter wordend probleem

“Met de Onderwereldkaart proberen we een probleem dat voor veel mensen onzichtbaar is landelijk in beeld te brengen”, zegt onderzoeksjournalist Koen Voskuil van RTL Nieuws. “We hopen dat deze analyse inwoners en bedrijven helpt om signalen van criminele ondermijning te herkennen, en dat gemeenten beter zien waar ze staan.”

Volgens Pieter Tops, bijzonder hoogleraar ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden, maakt de analyse van RTL Nieuws inzichtelijk waar gemeenten kwetsbaar zijn. “Het kan een hulpmiddel zijn om te bepalen waar zij vooral actief moeten zijn om verschijnselen van ondermijning tegen te gaan.” Het is belangrijk dat de strijd tegen criminele ondermijning hoog op de agenda staat, vult criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke aan. “Dit is één van de grote problemen van deze tijd. De drugscriminaliteit internationaliseert, verhardt en er gaan miljarden euro’s in om. Dat geld krijgt vat op onze maatschappij.”

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl. Vanwege de aard van het onderwerp en de relevantie met onze dienstverlening hebben we het artikel van RTL nieuws overgenomen. Auteursrecht en intellectueel eigendom blijven eigendom van RTL nieuws. eventuele vragen of verzoeken hierover mogen gericht worden aan melden@mball.nl.