Skip to main content
ArtikelenBOA's

Youtuber haalt zonder toestemming uniform op van een vervoersbedrijf

Door 13 mei 2024mei 16th, 2024Geen reacties

Je kent de veiligheidsmedewerkers of boa’s van NS waarschijnlijk wel: allemaal dragen ze een broek en polo met NS-logo en een neongele jas. Darshan Boerema (23) uit Heerenveen nam de proef op de som en ontdekte een manier onrechtmatig een uniform te bemachtigen (nadat hij eerder via webshops aan het uniform van een boa in de openbare ruimte kwam). Hij scoorde de complete outfit zonder legitimatie of controle bij het officiële uitgiftepunt: ‘Dit is helaas niet de eerste keer dat dit lukt’.

Kleding aanvraag via een online formulier mogelijk

Boerema kreeg de NS-outfit ‘dodelijk makkelijk’, dankzij een tip die hij kreeg naar aanleiding van zijn eerdere YouTube-video’s over bedrijven die wat al te makkelijk omgaan met de uitgifte van bedrijfskleding. “Het maakt niet uit waar je bij NS gaat werken, je moet altijd naar Den Bosch voor je bedrijfskleding. Daar moet je een pasafspraak voor maken, met een formulier dat voor iedereen online te vinden is, ongeacht of je daar werkt of niet.”

Volgens hem gaat het in deze aanpak al mis “Als zo’n formulier gewoon openbaar is, zit er vaak gewoon een vrij onprofessionele houding achter qua protocol.” Hij vraagt zich af hoe moeilijk het kan zijn om zelf een pasafspraak naar medewerkers te sturen. “Dat is nog steeds niet waterdicht, maar in ieder geval een stuk veiliger.”

Medewerker kledinguitgifte spot wel een hindernis

Het lukte twee keer om zonder contract, personeelsnummer of legitimatie aan NS-veiligheidskleding te komen. “Ik heb me daar niet eens voorgesteld of aangetoond wie ik was.” Ondanks dat de medewerker in Den Bosch wel opmerkte dat mijn personeelsnummer niet klopte, was dat geen probleem. Ik kreeg te horen dat ik dat even moest navragen bij mijn teamleider.”

Jezelf als een boa voordoen strafbaar

De NS heeft aangifte gedaan tegen Boerema, want je voordoen als boa is strafbaar. In een reactie zegt NS tegen RTL Nieuws: “Deze YouTuber heeft het uniform op frauduleuze wijze via onze leverancier verkregen. Hij is staande gehouden door een Veiligheid & Service- medewerker van NS en overgedragen aan de politie.”

De Nederlandse Spoorwegen doelen daarmee op Boerema’s optreden als NS-beveiliger op station Zwolle. De  youtuber/journalist ging daar naartoe om aan te tonen hoe eenvoudig het is om je voor te doen als veiligheidsmedewerker. Daar werd hij al snel herkend, ‘dus ik ben daar maar kort geweest’. De journalist weet van de aangifte, maar volgens hem wilde NS niet tegen hem zeggen waarvan de spoorwegorganisatie aangifte doet.

Motief was aankaarten veiligheidsissue

Het feit dat het kan, is volgens Boerema ernstig. “Ik heb een veiligheidsexpert gesproken hierover, die zegt dat je een link kan maken met terreurdreiging.” Hij legt uit: “Plekken zoals grote stations zijn vaak doelwit van terreurdreiging. Als het dan zo makkelijk is om eruit te zien als iemand waarbij mensen zich veilig moeten voelen, kunnen mensen daar misbruik van maken.”

Toezicht en handhaving van MB-ALL

Onze medewerkers worden enkel (geautoriseerd) voorzien van kleding na indiensttreding waardoor wij dus altijd zicht houden op kledinguitgifte (en achteraf bij de inname). MB-ALL is dé partner voor de overheid bij het ontwikkelen en in stand houden van een veilige leefomgeving. Wij zijn expert op het gebied van toezicht en handhaving. Advies, beleid, opleidingen en trainingen, ondersteuning op uitvoerend niveau; we hebben de juiste kennis én de juiste mensen in huis om opdrachtgevers volledig te ontzorgen.