Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Youtuber doet zich voor als handhaver

Door 25 juni 2024juli 1st, 2024Geen reacties

Vorige zomer heeft een 20-jarige YouTuber tientallen mensen voor de gek gehouden door zich voor te doen als handhaver. Zijn doel? Extra views op zijn YouTube-kanaal krijgen door deze stunt.

Strafbaar

De Youtuber informeerde mensen pas achteraf dat hij een nep-ambtenaar was. Het is strafbaar als je mensen niet meteen laat weten dat ze met een nep-ambtenaar te maken hebben. Gedurende twee dagen benaderde hij nietsvermoedende mensen. Hij vroeg om legitimatie, leidde automobilisten om vanwege vermeende wegomleidingen en maakte foto’s van hun voertuigen. Daarnaast reisde de 20-jarige man gratis mee als BOA in het openbaar vervoer.

Rechterlijke vragen en motivatie

De politierechter vroeg: “Maar waarom deed je dit allemaal?” Volgens RTV Drenthe “wilde de man op YouTube laten zien dat je heel gemakkelijk zo’n uniform online kon kopen. Ook kocht hij emblemen en plakte die op het pak.” De rechter vroeg zich af: “Maar dan heb je het doel toch ook bereikt?” De man wilde ook laten zien hoe geloofwaardig het pak overkomt.

Omdat er vrienden in Eindhoven wonen, probeerde hij daar zijn uniform uit. Hij zocht locaties uit om niet betrapt te worden, want hij wist dat wat hij deed niet mocht. Hij gebruikte voor zijn acties een checklist met punten waarop hij wilde handhaven. De mensen wisten niet dat ze te maken hadden met een nep-handhaver en volgden zijn aanwijzingen op. De officier van justitie zei het volgende: “Hiermee beschaam je het vertrouwen dat de burger in de overheid heeft.”

Risico bij calamiteiten

Bij de actie van de twintiger plaatste de aanklager meer kanttekeningen. “Wat als er zich een calamiteit had voorgedaan? Stel, iemand krijgt een hartstilstand. Van een BOA wordt verwacht dat die is opgeleid om te handelen. Maar jij kunt helemaal niets doen, wat denk je dat de gevolgen zijn?” De man had daar niet over nagedacht.

Gevolgen

Het filmpje verscheen afgelopen zomer in september en bereikte 81.000 views, waaronder die van een agent, die dit rapporteerde. Kort daarna werd de filmmaker in oktober aangehouden en gehoord over zijn actie. Het idee kwam niet van hemzelf. Een vergelijkbaar filmpje verscheen een jaar daarvoor op YouTube.

Uitspraken van de rechter

De rechter bekeek het filmpje en zag dat sommige mensen vreemde instructies kregen, zoals het verplaatsen van een reclamebord. “Je ondergraaft daarmee het gezag van de boa’s ,” zei de rechter. Hij kreeg de indruk dat de twintiger zijn lesje wel had geleerd “en dat was voor mij het belangrijkste.” Weten wat voor straf de rechter de youtuber heeft opgelegd? Dat lees je op rtvndrenthe.nl.

Vertrouwen in de Handhaving

Bij MB-ALL hechten we grote waarde aan het vertrouwen van burgers in de handhaving en de integriteit van onze handhavers. Dergelijke acties, waarbij nep-handhavers burgers misleiden, ondermijnen het gezag en imago van handhavers ernstig. Wij blijven ons inzetten voor het opleiden van goed getrainde en betrouwbare boa’s, zodat zij hun taken professioneel en met respect voor de gemeenschap kunnen uitvoeren. Het vertrouwen van de burger is cruciaal voor een effectieve handhaving en veiligheid in onze samenleving.