Skip to main content
Beleid en adviesBlogsJuridisch

Kennisbijeenkomst VNG: AVG en de cruciale rol van Privacy protocollen

Door 22 november 2023Geen reacties

Donderdag 9 november was er weer een kennisbijeenkomst georganiseerd. Periodiek komen we met de collega’s samen om ons te laten bijpraten over een interessant thema. Deze keer stond de AVG en het privacyprotocol op de agenda.

Rozemarijn Smink van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG nam ons mee in de taken van de IBD en haar werk met betrekking tot de AVG. Tot slot stond ze stil bij haar ervaringen met de implementatie van een privacy protocol ondermijning. Zaken waar wij tijdens ons werk steeds vaker mee te maken krijgen. Taaie kost maar gelukkig bracht Rozemarijn het met veel energie.

Bestuurlijke weerbaarheid is een belangrijk thema voor de gemeente en haar partners. De (digitale) dreiging van buitenaf wordt steeds groter en komt steeds vaker voor, denk aan de opkomst van AI en algoritmes. Je moet er niet aan denken wat het betekent als jouw gemeente hierdoor geraakt wordt. Denk aan de uitval van dienstverlening, vertrouwelijke stukken die in verkeerde handen vallen en fouten in de dienstverlening. Gelukkig kan de IBD ons hier mee helpen. Vragen waar we het over hebben gehad zijn: hoe wordt een gemeente weerbaarder en als het dan toch mis gaat, hoe los je het op.

En dan die AVG, de Algemene verordening gegevensverwerking. Hoe vaak ik tijdens mijn werk niet te horen heb gekregen: ’dat mag niet van de AVG’. Gelukkig was onze spreker daar heel stellig in, er mag heel veel juist wel als je het maar goed motiveert. In het veiligheidsdomein is een goede informatiepositie van essentieel belang. Het is lastig om alle informatie boven tafel te krijgen, zeker als er naar de AVG wordt verwezen. Ik weet nu hoe ik mijn informatieverzoek beter kan motiveren! Tot slot hebben we het nog over het privacy protocol gehad. Gelukkig is er een goed model beschikbaar op basis waarvan iedere gemeente een goed protocol kan opstellen. Dit maakt dat we de aanpak ondermijning nog beter kunnen vormgeven.

Ter afsluiting was er natuurlijk nog tijd nog gelegenheid om elkaar bij te praten, tijdens een aangeklede borrel. Altijd leuk om te horen hoe het ook met andere gedetacheerde collega’s gaat, en met wat voor leuke opdrachten anderen bezig zijn.