Skip to main content
BlogsBOA'sOpleidingscentrumToezicht

Achter de schermen van cameratoezicht met boa Bas.

Door 10 juni 2024juni 24th, 2024Geen reacties

Bij MB-ALL streven we naar een veilige en leefbare omgeving voor iedereen. Een essentieel onderdeel van dit streven is het cameratoezicht en de meldkameroperaties. Peoplemanager Dana ging langs om een diepgaand interview te voeren met Bas, een boa die werkzaam is als camera toezichthouder in de gemeente Eindhoven. Bas heeft een interessante en diverse achtergrond die zijn werkervaring en expertise ten goede komt.

Bas begon zijn carrière bij de Efteling, waar hij 15 jaar werkte en een scherp oog ontwikkelde voor menselijk gedrag en afwijkingen daarin. Na zijn tijd bij de Efteling stapte hij over naar de beveiligingssector, waar hij verder leerde over observatietechnieken en het belang van details. Deze ervaring vormde de basis voor zijn latere werk in cameratoezicht en meldkamerfuncties. Voordat Bas bij MB-ALL kwam, werkte hij voor de gemeente Breda in een vergelijkbare rol. Zijn veelzijdige achtergrond en uitgebreide ervaring maken hem een waardevolle aanwinst voor het team in Eindhoven.

Verschillen tussen politie- en gemeentelijke meldkamers

Wat zijn nu de verschillen tussen meldkamers van de politie en die van de gemeente. Onze boa Bas legde uit dat de meldkamer van de politie in Den Bosch opereert voor de gehele regio Noordoost Brabant, terwijl de gemeentelijke meldkamer zich enkel op Eindhoven richt. Hierbij hebben politiecentralisten een overkoepelend toezicht, terwijl de gemeentelijke meldkamer voornamelijk focust op meldingen binnen de gemeente. Dit betekent dat de meldingen van de boa’s uit Eindhoven, prioriteit krijgen en de meldkamer tevens coördineert met de politie wanneer nodig.

De weg naar MB-ALL

Eerder heeft Bas voor de gemeente Breda gewerkt. Hoewel hij daar hetzelfde werk deed, wilde hij graag eens kijken bij een andere gemeente. Via een recruiter van MB-ALL, die zelf ervaring had als boa in Eindhoven, vond hij zijn weg naar onze organisatie. Dankzij deze connectie kon er zelfs een nieuwe functie voor hem worden gecreëerd, waarbij hij zijn unieke vaardigheden in zowel cameratoezicht als meldkamer werk kon benutten.

“Het is fascinerend hoe Bas vanuit zijn ooghoeken al van alles ziet gebeuren, terwijl ik nog niets had opgemerkt. Dat laat echt zien hoe scherp je moet zijn voor dit werk.”

DanaPeople manager

De uitdagingen van de functie

Wat maakt deze functie zo specialistisch en uitdagend? Volgens Bas gaat het om het vermogen om afwijkend gedrag te herkennen. Dit vergt niet alleen training maar ook een natuurlijk inzicht in het menselijk gedrag. Hij vergelijkt dit met zijn ervaring bij de Efteling, waar hij jarenlang het gedrag van bezoekers observeerde, en later in de beveiliging. Deze ervaring heeft gezorgd dat hij een scherp oog heeft voor wat normaal is en wat afwijkend gedrag kan zijn.

Het bijdragen aan veiligheid

Bas haalt veel voldoening uit zijn werk omdat hij merkt dat hij via het toezichthouden met de camera’s echt een verschil kan maken. Een voorbeeld hiervan is hoe hij parkeerproblemen kan analyseren en relevante informatie kan doorspelen naar collega’s op straat. Dit zorgt voor efficiëntere inzet van middelen en betere voorbereiding voor de handhavers.

Een concreet voorbeeld uit de praktijk illustreert hoe deze samenwerking werkt. Bij drukke evenementen zoals op Stratumseind, het uitgaansgebied van Eindhoven, kan hij de politie direct ondersteunen door beelden en signalementen door te geven. Hierdoor kunnen agenten sneller en gerichter optreden.

Toezicht in diverse gebieden

Het cameratoezicht in Eindhoven beslaat verschillende strategische locaties, van het drukke centrum en het Philips Stadion tot problematische buurten die extra aandacht vereisen. In deze buurten is er vaak sprake van overlast en incidenten, wat extra maatregelen noodzakelijk maakt. Dankzij de camera’s kunnen boa’s snel en effectief reageren op meldingen en situaties ter plekke beoordelen voordat er actie wordt ondernomen.

De automatische blik op afwijkend gedrag

Interessant is dat Bas zelfs buiten werktijd zijn observatievermogen moeilijk kan uitschakelen. Dit komt door jarenlange ervaring en een scherp oog voor afwijkingen in normaal gedrag. Een voorbeeld hiervan is hoe hij zelfs tijdens een avondje uit met vrienden subtiele signalen oppikt die anderen zouden missen.

“Vroeger toen wij gingen stappen, gingen we naar een café toe en het feest zou tot drie uur ‘s nachts duren. Maar om half drie gingen de lichten in het café aan. Mijn vriend had zoiets van ja, wat is er nou gebeurd? Ik zeg: “ja ze hebben net het café afgebroken!”. Ook al was het aan de andere kant van het café. Blijkbaar hadden anderen niks door, maar voor mij is het heel logisch is dat je dat soort dingen in je omgeving meekrijgt. Ik probeer daar niet te veel op te gaan zitten, want je moet natuurlijk ook niet al je werk mee naar huis nemen.”

Samenwerking met de Politie

De samenwerking met de politie is van cruciaal belang, vooral tijdens drukke horecanachten. Dankzij korte communicatielijnen kunnen boa’s en politie efficiënt samenwerken en snel reageren op situaties zoals zakkenrollerij of wapenbezit. Dit draagt bij aan een veiligere omgeving voor iedereen.

“Zo hebben we afgelopen weekend een situatie gehad met iemand, die achteraf een vlindermes bij zich bleek te hebben. Diegene was net bij een klein opstootje betrokken geweest, het was niet echt vechten, maar het was wel onrustig.  Die persoon liep weg met zijn hand in zijn jaszak en die liep zo een straat uit. “Dat is heel raar, waarom zou je dat doen?” Collega’s van cameratoezicht hadden dat gelijk door, want dat is echt afwijkend. Diegene is gecontroleerd en er bleek een vlindermes uit zijn jaszak te komen. “Als mensen zich bedreigd voelen en een wapen bij zich hebben, dan gaan ze dat wapen vasthouden. Waarom? Geen idee!”

In dit geval was het tijdens een horeca nacht, dus dan staan we in direct contact met de agent die de horeca aanstuurt. Dus dan zit de meldkamer in Den Bosch er niet meer tussen en dan hebben wij via de portofoon direct contact met de collega’s van de politie op straat.  We hebben hele korte communicatielijnen met de politie wat op zulke momenten enorm fijn is.”

Conclusie

Het interview met onze boa Bas geeft een fascinerend inkijkje in het werk van cameratoezicht en meldkameroperaties bij MB-ALL. Het benadrukt hoe belangrijk deze functie is voor de veiligheid en leefbaarheid van Eindhoven en toont de passie en toewijding van onze medewerkers. Hun vermogen om afwijkend gedrag te herkennen en effectief samen te werken met de politie maakt een wezenlijk verschil in onze gemeenschap.

Benieuwd naar hoe cameratoezicht bijdraagt aan een veilige en leefbare omgeving?

Bekijk hier meer over cameratoezicht!