Skip to main content
Beleid en adviesBlogsvluchtelingenopvang

Bart Levels, Senior Adviseur Veiligheid

Door 14 juni 2022november 23rd, 2022Geen reacties

Bart Levels voelt zich niet alleen betrokken als Adviseur Veiligheid bij de vluchtelingen. Hij vertelt hoe hij dit onderwerp letterlijk mee naar huis neemt.

Het belang van waardering en erkenning

Gemeenten zijn net als vele andere organisaties zeer druk met het verzorgen van goede opvanglocaties voor mensen die hun thuisland Oekraïne helaas gedwongen hebben moeten verlaten.

Over het algemeen hebben de adviseurs crisisbeheersing hier een aansturende en coördinerende rol in binnen de ambtelijke organisatie ofwel het crisisteam/beleidsteam. In de gemeente waar ik nu werk, Stichtse Vecht, hebben ze andere collega’s die zich hier met veel passie iedere dag weer voor inzetten. En dat terwijl het ‘reguliere’ werk ook niet achterblijft, petje af dus!

Maar waar ik tijdens rampen en crises normaal de burgemeester mag adviseren over scenario’s, beleidskeuzes en de impact hiervan is dat momenteel dus iets minder. Maar juist hoe mooi is het dat ik op een andere manier de burgervaderrol van een burgemeester heb mogen ervaren.

Sinds Hemelvaartsdag hebben we Nathalia (19 jaar) die haar familie, huis en vrienden uit Kyiv heeft moeten achterlaten vanwege de nog steeds flink aanwezige dreiging van oorlog. De dag erna hebben we gelijk een afspraak gemaakt bij de gemeente Cranendonck om Nathalia bij ons op het adres in te schrijven.

Waar in de media berichtgeving omtrent de lange inschrijftijden was konden we de maandag na het weekend al meteen terecht voor een afspraak.
Mooi om ook tijdens het inschrijfgesprek te zien en horen hoe veel empathie de betreffende BRP-medewerkster opbracht voor het feit dat Nathalia helemaal alleen hierheen is gekomen en hoe knap het is dat ze zich zo red.

Twee dagen later ben ik op kantoor aan het werk en krijg ik een melding op mijn telefoon dat de deurbel gaat. Aangezien er op dat moment niemand thuis was dacht ik toch even kijken en ik herken een van de personen als de burgemeester van Cranendonck; toch maar even laten weten dat er niemand thuis is dus. De burgemeester geeft aan dat ze een welkomstpakketje hebben voor Nathalia. Hierin zit naast enkele ‘goodies’ de benodigde informatie om te zorgen dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelt in haar nieuwe woongemeente, uiteraard ook alles vertaald in het Oekraïens.

“Sinds Hemelvaartsdag hebben we Nathalia (19 jaar) die haar familie, huis en vrienden uit Kyiv heeft moeten achterlaten vanwege de nog steeds flink aanwezige dreiging van oorlog.”

Bart Levels - Adviseur Veiligheid bij de vluchtelingen

Toen Nathalia ’s avonds terug kwam van haar dagbesteding/werk vond ze het toch wel heel speciaal dat dé burgemeester speciaal voor haar hier naar toe was gekomen. Ze vond het, net als wij, in ieder geval een bijzonder fijn gebaar.

Je krijgt er eigenlijk pas beeld bij hoeveel een klein gebaar kan betekenen als je het zelf hebt mogen ervaren. En hoewel het nog niet eens zo persoonlijk was, communiceren via een deurbel; alleen al het korte bezoek getuigde van betrokkenheid, medeleven en bovenal waardering van en voor onze huisgenote en wij als gastgezin. En deze ervaring helpt mij in toekomstige advisering weer om te blijven benadrukken hoe belangrijk die burgervaderrol is en kan zijn!