Skip to main content
BlogsJuridisch

De procedure om naar de rechter in persoon te mogen in coronatijd

Door 30 maart 2021april 16th, 2021Geen reacties

Op maandag 22 maart 2021 mocht ik samen met mijn projectmanager Bas Westerik naar de rechtbank in Den Haag voor de behandeling van drie rechtszaken met betrekking tot verkeersboetes.

In tijden van corona wil je als samenleving zo weinig mogelijk contactmomenten hebben om besmettingen te voorkomen en de druk op de zorg te verminderen. Aan de andere kant is het voor de samenleving ook erg belangrijk om de toegang naar de rechter, ook in persoon, mogelijk te maken. Het is namelijk een van de fundamenten waar onze samenleving op is gebouwd. Dus hoe is de procedure momenteel geregeld om fysiek naar de rechter te mogen en hoe ziet een bezoek naar de rechtbank eruit in coronatijd?

Hoe wordt bepaald of een rechtszaak plaatsvindt in persoon bij de rechtbank? Na het versturen van alle stukken naar de rechtbank wordt er een brief verzonden door de rechtbank met de vraag of het goed is om de zaak schriftelijk af te doen. Dit wordt gevraagd om de zaak zonder persoonlijk contact te behandelen en zo de kans op besmetting te verminderen. Beide partijen moeten hiervoor toestemming geven, als dat niet gebeurt wordt er gekeken naar andere mogelijkheden om de rechtszaak te behandelen. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om het via een video call te doen, maar kan de rechter ook beslissen om het toch in persoon bij de rechtbank te doen.

“Toen wij de rechtszaal in mochten voor de behandeling van de eerste rechtszaak was het eerst wat mij opviel dat er voldoende afstand was tussen alle partijen en dat er middels plastic schermen veiligheid werd geboden.”

Bij de drie de rechtszaken die ik maandag heb bijgewoond bij de rechtbank Den Haag was door de rechter besloten om deze in persoon te behandelen. Bij binnenkomst wordt er uiteraard een mondkapje gedragen en dienen de handen te worden gedesinfecteerd. Toen wij de rechtszaal in mochten voor de behandeling van de eerste rechtszaak was het eerst wat mij opviel dat er voldoende afstand was tussen alle partijen en dat er middels plastic schermen veiligheid werd geboden. Tijdens de behandeling van de zaak waren de andere partij toch wat moeilijk te zien door de meerdere plastic schermen waar doorheen gekeken moest worden. Alle drie de rechtszaken zijn achter elkaar in de zelfde rechtszaal en door dezelfde rechter behandeld. Dit allemaal om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk contact is tussen zo weinig mogelijk mensen en er een snelle doorstroom is van mensen.

De behandeling van de rechtszaken verliep soepel, het ging er bij twee namelijk om of de gemeente wel duidelijk genoeg had aangeven dat er sprake was van betaald parkeren. De wederpartijen vonden dat dit niet zo was en hadden hier verschillende bewijsstukken voor aangedragen. Zo kwam één partij met een boekje van de ANWB aan, dat bij betere inspectie nog uit de gulden tijd kwam. De laatste rechtszaak ging over dat de site van 2park niet altijd naar behoren werkte en dat er daardoor te laat was betaald. Wel gaf de man aan dat hij eerst nog wat andere dingen had gedaan voordat de parkeeractie werd gestart.

Alle rechtszaken bij elkaar duurde ongeveer iets meer dan een uur en stonden we weer buiten. Het was erg interessant om een kijkje te kunnen nemen hoe een rechtszaak in coronatijd wordt behandeld. Hopelijk kunnen we binnenkort weer zonder deze maatregelen naar de rechter en deze bijzondere tijd achter ons laten.

Anne van Gool

Jurist bezwaar en beroep MB-All