Skip to main content
BlogsBOA's

Een werkdag van onze BOA Drank en Horeca Wet

Door 20 april 2021april 21st, 2022Geen reacties

Hoe ziet de werkdag eruit van een BOA?

MB-ALL vraagt elke maand een andere medewerker om een kijkje te geven in diens werkdag. Deze maand was het aan een van onze BOA’s Drank – en horecawet.

Een dag als BOA is natuurlijk altijd anders. Maar als BOA moet je vooral passie hebben voor het vak. Soms word je niet door iedereen even hartelijk ontvangen, maar gelukkig zijn er voldoende redenen die het juist de moeite waard maken om je elke dag weer in het blauwe uniform te steken.

Kun je een voorbeeld geven hoe een dag er voor jou uitziet zodra je je blauwe uniform aandoet?

Na mijn blauwe uniform aan te hebben getrokken, loop ik  naar de koffieautomaat voor een heerlijk bakje koffie, vervolgens loop ik naar het kantoor om de PC op te starten en ga ik kijken of er klachten zijn van burgers. Als er klachten zijn handel ik de klachten af en begin ik vervolgens aan mijn controle. Ik start vaak met de parkeercontrole (denk aan foutparkeerders) en controleer de blauwe-zone-gebieden. Ik voer bovendien controle uit op de APV (algemene plaatselijke verordening). Andere overtredingen die ik tegenkom neem ik uiteraard mee, of ik maak een leuk praatje met de buurtbewoners. Na mijn controle op straat, ga ik weer naar het kantoor, rapporteer alles en sluit mijn dienst af.

Wil je een bijzondere gebeurtenis omschrijven, eentje die je is bij gebleven?

Een gebeurtenis die mij bij is gebleven is dat ik op controle was op een festival, ik zag een oudere man aan een tafeltje staan met een biertje, en ik dacht: “ach, best zielig dat deze man zo alleen aan een tafeltje staat”.

“Ik draai mij om, even later hoor ik een klap en zie ik ineens op een paar meter afstand die oudere man op de grond liggen.”

Ik zag dat er al veel mensen heen gingen, en dat de EHBO inmiddels ook aanwezig was. Na enige tijd gingen ze de oudere man reanimeren en kwam de ambulance ter plaatse. Hoe het is afgelopen met deze man, zou ik niet weten, ik hoop van harte van goed. Ik weet dat dit te allen tijde kan gebeuren, maar het blijft me toch bij.

Waardoor heb jij besloten om als BOA DHW te gaan werken, wat spreekt je zo aan in dit vak?

Wat mij zo aanspreekt in het vak en waarom ik voor de DHW heb gekozen is omdat ik mij graag inzet voor de veiligheid en leefbaarheid van burgers. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om de jeugd erop te wijzen wat alcoholhoudende drank met hen doet. In de DHW maak je van alles mee, niet alleen minderjarigen met alcoholhoudende dranken. Wat ook interessant is het deel van vergunningcontrole, om met de ondernemers te praten over wat er allemaal speelt en om de vergunning door te nemen. Maar ook de evenementen vind ik geweldig, het is altijd weer een feestje om daar te controleren.

Wat vind je goed aan MB-ALL als werkgever?

Dat je wordt geaccepteerd hoe je bent en wat je doet. Er is goede persoonlijke begeleiding. Er wordt geluisterd naar je wensen en dat maakt het werken zo leuk bij MB-ALL. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden, en dat heeft mij nu gemaakt waar ik nu op dit moment sta. En er zijn hele fijne collega’s waar je je vanaf het eerste moment bij thuis voelt.

Heb je nog tips voor toekomstige BOA’s DHW?

Ja zeker heb ik die, ik hoop dat ze gewoon lekker zichzelf blijven. Het is belangrijk dat je goed blijft communiceren, met een boete los je soms het probleem niet op. Daarom kun je soms beter een goed gesprek voeren om de persoon in te laten zien waarom hij een boete krijgt. JIJ als Boa of Boa DHW wordt dan ook meer gerespecteerd. Als BOA loop je er tegenaan dat je door sommige mensen wordt gewaardeerd en door sommigen niet. De een kijkt op ons neer en de ander ziet onze toegevoegde waarde. Ook met een goede portie wilskracht en zorgen dat je stevig in je schoenen staat kom je een heel eind!