Skip to main content
BlogsBOA'sOpleidingscentrum

BLOG: Hoe Janick zijn carrière heeft gestart als BOA

Door 23 augustus 2023september 20th, 2023Geen reacties

Nadat Janick zijn HTV Diploma had behaald, stond hij te trappelen om als BOA aan de slag te gaan en ervaring op te doen. Alleen toen kwam het moeilijkste, het solliciteren bij een gemeente als afgestudeerde. Janick: Na enkele pogingen te hebben gedaan, kreeg ik vaak te horen” Sorry, maar wij zoeken een BOA met straatervaring.” Ik was enorm teleurgesteld en dacht hoe kan ik ervaring opdoen als niemand mij een kans geeft? Gelukkig kwam ik na een paar afwijzingen bij MB-ALL terecht.

Begonnen als toezichthouder

Via MB-ALL ben ik eerst als toezichthouder op verschillende projecten door het hele land ingezet, zoals de nachtdiensten bij Connexxion in Amsterdam. In de periode dat ik bij Connexxion in Amsterdam de horecadiensten draaide, heb ik veel te maken gehad met toeristen en jongeren die al een paar biertjes hadden gedronken.

Mijn taak was om toezicht te houden in de bus en op de bushalte en ervoor zorgen dat de chauffeur en de reizigers een veilige reis ervaren. Om dit doel te behalen heb ik gemerkt, dat je snel moet kunnen schakelen tussen de vriendelijke en relaxte toezichthouder, naar de strenge en duidelijke toezichthouder en andersom. Soms bereik je meer door vriendelijk te blijven en iets meer te dulden en soms door meteen je grenzen aan te geven.

Opvanglocatie Beek

Nadat het project in Amsterdam was afgelopen, werd ik voor het volgende project als toezichthouder ingezet bij een opvanglocatie. In Beek hield ik toezicht bij een opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne, veel mensen die daar zaten spraken bijna geen Engels, dus moest je jezelf vooral met handgebaren en simpele woorden duidelijk maken.

Toen ik daar was zag ik het leed van de oorlog, gezinnen die op kleine kamers verblijven en kinderen die spelen met het beetje speelgoed dat is gedoneerd. Dit greep mij aan, maar dat vond ik niet erg. Het is belangrijk om ook tijdens je werk je emoties (tot op zekere hoogte) te tonen, dit zorgt ervoor dat je de burger kan begrijpen en snapt waarom hij/zij een strafbaar feit pleegt en hoe je het beste hulp kan verlenen. Het voorkomt dat je een robot wordt die alleen maar bonnen schrijft. Dit waren mijn eerste ervaringen die ik heb opgedaan in de handhavingswereld, kort daarna werd ik bij MB-ALL aangenomen als BOA bij de gemeente Rotterdam.

Aan de slag als BOA

Rotterdam-Zuid, mijn eerste gemeente waar ik ook als BOA heb mogen werken. Ik heb hier veel ervaring opgedaan en meegemaakt. Ik merkte dat de mentaliteit daar anders is dan in mijn eigen omgeving, mensen zijn niet op hun mond gevallen en zeggen wat ze denken. Daardoor ben ik nog sterker in mijn schoenen gaan staan en liggen mijn grenzen wat hoger van wat ik kan dulden.

Ook zijn er in Rotterdam veel diverse culturen en afkomsten, door mezelf een beetje in elk persoon te verdiepen kon ik makkelijker het gesprek aan met burgers.  Ik merkte ook dat zij meer bereid zijn om je te helpen, door bijvoorbeeld te vertellen wat er speelt in de wijk en waar zij zich aan ergeren. Het is dus belangrijk om altijd goed contact te houden met mensen, door af en toe een praatje te maken of een kopje koffie te drinken bij een bedrijf.

Wat MB-ALL voor mij betekent

MB-ALL kijkt naar wat jij als beginner nodig hebt en wilt om jezelf te kunnen ontwikkelen binnen de handhaving met het grote aanbod cursussen, opleidingen en projecten die worden aangeboden. Zodat jij jouw skills naar de next level kan brengen, jij bent de baas over je eigen loopbaan! Het is een fijn bedrijf waar ze naar je kijken als persoon, in plaats van een nummertje dat geld oplevert. Met meer dan 200 gemeenten en overheidsinstellingen hebben zij door heel Nederland connecties en projecten.

Ben jij net afgestudeerd of wil jij je laten omscholen als BOA? Neem contact met ons op of

Klik hier voor meer informatie