Skip to main content
ArtikelenBlogsOndermijningToezicht

Een prachtige zeilboot omgedoopt tot Escaperoomboot ondermijning

Door 27 juli 2023Geen reacties

Begin juli stonden Henk en Sophie vanuit de Regio-Deal Zuid-Hollandse Delta op de Escaperoomboot in Middelharnis en Hellevoetsluis. Samen met de gemeenten Goeree Overflakkee en Voorne aan Zee, PVO Rotterdam en ROBT probeerden ze te ontsnappen.

Daar ligt ie dan! Een prachtige zeilboot midden in de havens van Middelharnis en later Hellevoetsluis, omgedoopt tot Escaperoomboot. Door middel van deze Escaperoomboot wilde wij omwonenden en belangrijke doelgroepen zoals gemeente personeel, jachthavenmeesters en booteigenaren, op een speelse wijze bekend maken met de signalen van ondermijning in jachthavens.  

Bom op de boot!

De ochtend in Middelharnis begon al goed, de wijkagenten kwamen een kijkje nemen en die hebben wij natuurlijk meteen overgehaald om samen de escaperoomboot te spelen. Van tevoren werd door Frank Kasteleijn CEO van Escape Room Designer uitleg gegeven over het spel. Hij is de bedenker van het spel en eigenaar van de boot.

 Er zat een bom op de boot! En wij moesten ervoor zorgen dat deze bom niet zou ontploffen. Dit konden wij doen door alle signalen van ondermijning hardop te benoemen, terwijl we tegelijkertijd ook lastige puzzels oplosten om zo de code te kraken. Zo hoorde je van buiten: ‘Ondermijning geld’, ‘Ondermijning wapen’, ‘Ondermijning goud’ enzovoorts! Door goed denkwerk en goede samenwerking kwamen we eruit, met nog 5 minuten tijd op de klok. We hadden het gered! Een goed begin van de dag.  

Enthousiasme over bewustzijn van ondermijning

In Hellevoetsluis werd de aftrap gedaan door 3 wethouders, hun adviseur veiligheid en hun adviseur toerisme. Zij zetten gelijk een hele scherpe tijd neer. Die werd zelfs niet gehaald door het 5 man sterke team van de recherche.  Gedurende beide dagen hadden we een aanloop van veel nieuwsgierige mensen die een kijkje wilden komen nemen. Mensen waren enthousiast over de manieren hoe ze bewust gemaakt werden over de signalen van ondermijning: ‘Dit is weer eens iets heel anders!’. Geen saaie lezing, maar mensen actief laten spelen met de signalen.

Kortom: het waren twee hele geslaagde dagen. Vooral door de samenwerking met PVO Rotterdam, ROBT, Regiodeal Zuid-Hollandse Delta en de gemeenten Goeree – Overflakkee en Voorne aan zee.

Publiciteit

De escaperoomboot had veel bekijks, het kreeg direct aandacht door de landelijke radio, NOS 1 en RTV Dordrecht. RTV Dordrecht wilde direct dezelfde middag langskomen om te filmen. Het fragment kun je hieronder bekijken.

Klik hier voor de uitzending