Skip to main content
BlogsBOA's

Gabriëlla toezicht donkere dagen daklozen

Door 22 februari 2023juni 14th, 2023Geen reacties

Voor een opdracht in Amsterdam kreeg collega Gabriëlla (projectmanager) de vraag om een groep BOA’S aan te sturen. Midden in een woonwijk van Amsterdam werd een opvang geplaatst waardoor de bewoners bang waren voor overlast. De BOA’s van MB-ALL traden niet op als handhavers, maar als gastheren en -dames. 

Projectmanager Gabriëlla 

Gabriëlla van Bruggen (24) is op haar 17e begonnen als “ mysteryshopper” bij MB-ALL. Samen met een BOA werden zij als duo ingezet om zodoende de taak te vervullen. Op dat moment was haar interesse voor het BOA -vak gewekt. Ze doorliep de studie criminologie en haalde haar BOA- en Drank-en Horecawet (DHW; opgevolgd door de alcoholwet) papieren. Inmiddels is Gabriëlla projectmanager voor MB-ALL, ze blijft de verplichte her-en bijscholing (PHB) volgen om ook haar “echte” vak uit te kunnen blijven oefenen.  

Case in Amsterdam 

Als projectmanager kreeg Gabriëlla een case om in Gemeente Amsterdam, een groep BOA’s aan te sturen. Onoverkomelijk lijkt het deze tijd dat er veel (tijdelijke) opvanglocaties worden geopend, het kan voorkomen dat er dan ook opvang locaties worden geopend in een woonwijk. In dit specifieke geval werd er een opvang geopend midden in Amsterdam. De bewoners van de wijk waren sceptisch toen de opvang in hun wijk werd geopend. Er was voornamelijk angst voor overlast. De inzet van BOA’s heeft ervoor gezorgd dat er geen mensen in portieken slapen of rond blijven hangen bij de opvanglocatie. Dat was een direct waarneembaar resultaat.

Veiligheidsgevoel ‘wederzijds’

Ook voor het veiligheidsgevoel van de dak- en thuislozen hebben de BOA’s goed werk verricht. Niet iedere dakloze voelt zich veilig in een opvanglocatie, heeft behoefte zich ergens onder te laten brengen. Of door wat voor problemen dan ook de mobiliteit om ook daadwerkelijk onder de mensen te komen. De begeleiding van de BOA’s helpt hen de drempel over en voorkomt dat zij de nacht buiten doorbrengen waar dat tegen dergelijke temperaturen niet verantwoord is.

Wist je dat ….? Wanneer het -5 graden is dat gemeenten verplicht zijn, om opvang te regelen voor dak- en thuislozen?

Niet iedere dakloze voelt zich veilig in een opvanglocatie. De begeleiding van de BOA’S helpt hen de drempel over om toch binnen te slapen en niet buiten. Deze case laat zien waar het BOA werk echt om draait: Een gevoel van veiligheid. Dit hoeft lang niet altijd gerealiseerd te worden door handhaving. Het sociaal gevoel, geduld en begrip voor de situatie van anderen zijn de enige wapens waar BOA’S het beste resultaat mee halen.