Skip to main content
BlogsJuridisch

Handhavingsjurist Sietse: Een terugblik op afwisselende opdrachten

Door 27 december 2023Geen reacties

De maand december is aangebroken. Een maand van terugkijken en vooruitkijken. Als handhavingsjurist bij MB-ALL heb ik het afgelopen jaar twee mooie opdrachten succesvol gecombineerd, en kreeg het mooiste compliment dat je in ons werk kunt krijgen.

Vanwege een tijdelijk capaciteitstekort heb ik de gemeente Moerdijk mogen ondersteunen in de functie van handhavingsjurist. Deze Brabantse gemeente kent haar eigen uitdagingen vanwege de grote landoppervlakte, de aanwezigheid van een zeehaven en veel industrie. Ze moet veel arbeidsmigranten huisvesten mét oog voor de veiligheid en de leefbaarheid van werknemers en de omgeving. Velen zijn dagelijks bezig met het realiseren van lokale oplossingen voor dit huisvestingsprobleem. Tegelijkertijd moet Moerdijk handhaven op onveilige en onleefbare situaties. Naast handhaving van het omgevingsrecht, mocht ik me bezighouden met handhaving van o.a. de Algemene Plaatselijke Verordening, de Alcoholwet en het Vuurwerkbesluit. De afwisseling in opdrachten is zo voor mij ook een goede manier om op meerdere handhavingsterreinen bij te blijven.

Combinatie van opdrachten

Ik heb mijn werkzaamheden bij de gemeente Moerdijk gecombineerd met een opdracht bij de Omgevingsdienst Midden-Holland. Daar heb ik als handhavingsjurist en jurist bezwaar en beroep mogen bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid van de gemeenten in het werkgebied. Voor mij is een combinatie van twee opdrachten ideaal. Door de alternerende werkdagen blijft het werk afwisselend, kun je dagelijks even afstand nemen van het werk, en vervolgens met een frisse blik een dossier weer oppakken. Ook voor de opdrachtgever zijn er voordelen: mijn inzetbaarheid en beschikbaarheid zijn gewaarborgd over de hele week.  En met oplossingen die bij de ene opdrachtgever worden bedacht, kan de andere opdrachtgever zijn voordeel doen. Ik probeer een bijdrage te leveren aan die kruisbestuiving.

Intussen werpen de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouwen hun schaduw vooruit. Nieuwe handhavingsgrondslagen. Zorgplichten. En de nieuwe verhouding tussen private kwaliteitsborging en het gemeentelijk toezicht.

"Een opdrachtgever die bij je terugkomt, is het grootste compliment dat je kunt krijgen."

Sietse

Handhavingsjurist in Transitie: Opdrachten en Terugkeer in 2024

In 2024 mag ik mijn werkzaamheden voor de Omgevingsdienst Midden-Holland voortzetten. Begin 2024 begint in de gemeente Moerdijk een nieuwe vaste handhavingsjurist. De maand januari staat daarom in het teken van overdracht. Per 1 februari 2024 keer ik dan tijdelijk terug bij de gemeente Zuidplas waar ik eerder als secretaris van de bezwarencommissie en als gemeentejurist heb gewerkt. De teamleider heeft mij gevraagd om terug te keren in verband met vervanging van een collega die van haar zwangerschaps- en bevallingsverlof gaat genieten. Een opdrachtgever die bij je terugkomt, is het grootste compliment dat je kunt krijgen.  En deze opdracht benadrukt maar weer eens wat het allerleukste is van detachering: Je bent een oplossing voor een probleem en dat voelt goed!

Interesse gewekt? Als de combinatie van opdrachten en afwisseling aantrekkelijk klinkt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Marie-José Rothoff of Chris Sikkema . We horen graag van je!”

kickstart jouw carrière als jurist bij ons!