Skip to main content
BlogsBOA's

Hoe word je BOA OV? Marc vertelt over de BOA OV opleiding en zijn werk voor de gemeente Amsterdam

Door 21 september 2021juni 14th, 2023Geen reacties

“Toen MB-ALL mij het voorstel deed, moest ik er 2 seconden over nadenken. Als je problemen hoort over het werk van BOA’s, dan is het vaak in het OV. Maar voor mij was dit mijn kans om verder te gaan. En die heb ik met beide handen aangegrepen.”

Hij wilde BOA domein 1 worden. Het liep anders. Marc haalde zijn rijbewijs, maar kreeg door omstandigheden die buiten zijn invloedsfeer liggen, niet de volledige goedkeuring om ook zakelijk te rijden. Even ging er een streep door zijn droom om handhaver te worden. Want als BOA domein 1 heb je dat rijbewijs echt nodig. Maar MB-ALL wilde Marc niet zomaar laten gaan. Na wat belletjes en intern overleg kwamen ze met een nieuw voorstel: de BOA OV opleiding. En dat bleek voor alle partijen een schot in de roos.

 

Welk beeld had Marc van de functie van BOA OV? Marc: “Toen MB-ALL mij het voorstel deed, moest ik er 2 seconden over nadenken. Als je problemen hoort over het werk van BOA’s, dan is het vaak in het OV. Maar voor mij was dit mijn kans om verder te gaan. En die heb ik met beide handen aangegrepen.” Marc deed de opleiding en slaagde. Een deel van de opleiding was online als gevolg van corona. Gelukkig konden de meeste lessen wel fysiek plaatsvinden. De RTGB- modules (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Buitengewoon Opsporingsambtenaar) vonden deels plaats in de opleidingsbus van MB-ALL. Marc vertelt over zijn ervaring: “Er stond een bus achter waar we in oefenden. Rollenspellen zijn best lastig. Hoe ver ga, hoe hard ga je erin? Je wilt iemand geen pijn doen, maar je wilt wel je techniek oefenen. We zijn goed getraind en ook goed gedrild op het gebied van communicatie met je partner. Je grijpt namelijk nooit alleen in.” Het fysieke aspect van het beroep van BOA OV schrikt Marc niet af. “Je moet er rekening mee houden dat het je kan overkomen. Daar moet je op voorbereid zijn.”

“Je moet elkaar te allen tijde steunen. Anders is het niet mogelijk om dit werk te doen.”

Marc heeft zijn opleiding succesvol afgerond. Na een pittig assessment, kon hij aan de slag bij de gemeente Amsterdam net als zijn MB-ALL collega Inge. Ze zitten niet in hetzelfde team maar ook Marc is enorm positief over zijn collega’s. “Ik zit tussen mensen die hun werk heel serieus nemen. Zoveel kennis en professionaliteit, dat is echt fantastisch! En niemand wordt buitengesloten. Dat moet ook want je moet elkaar te allen tijde steunen. Anders is het niet mogelijk om dit werk te doen.”

Zijn werkveld zijn de stations van Amsterdam met als belangrijkste post A’dam CS. Marc: “Dit is een veiligheidsrisicogebied. Daar moeten altijd mensen zijn.” Marc reist ook veel af naar andere grote stations in Amsterdam. “Als ik in de trein zit ben ik geen actieve jager, maar als ik iets zie, bijvoorbeeld iemand zonder mondkapje, dan stap ik erop af. Je bent in uniform, je moet wel reageren. Anders vormen mensen een verkeerde mening over het beroep van BOA OV.” Het aanspreken van mensen levert wisselende reacties op. Het tijdstip van de dag speelt daarbij ook zeker een rol. Op de vraag of hij al iets bijzonders heeft meegemaakt, reageert Marc nuchter: “Niemand vindt het leuk om aangesproken te worden. Zeker niet als er ook een sanctie aan vast kan zitten. Daar moet je tegen kunnen. Zegt iemand sorry dan is het snel ok. Maar soms loopt het ook anders. Dat is ‘part of the job’!”