Skip to main content
Beleid en adviesBlogs

Mensenhandel ervaren door VR Bril

Door 23 augustus 2023augustus 24th, 2023Geen reacties

Momenteel is collega Manon gedetacheerd bij de gemeente Best als Junior Beleidsadviseur Zorg- en Veiligheid. Manon is voornamelijk gefocust op de jeugd, maar ook het thema mensenhandel komt voorbij. Met nog een collega is zij actief  waar zorg- en veiligheid elkaar raken.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is een vorm van ondermijnende criminaliteit en kent verschillende uitbuitingsvormen, denk aan seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en/of arbeidsuitbuiting. De rode draad in dit fenomeen is dat er grove inbreuk wordt gemaakt op de menselijke waardigheid en integriteit van slachtoffers.

Vr brillen voor een mensenhandel 'experience'

Ervaren om slachtoffer te zijn

Om de bewustwording t.a.v. de ernst van mensenhandel te versterken, was ik uitgenodigd om de nieuwe VR Experience Mensenhandel te mogen ervaren. De Experience was in dit geval gericht op seksuele uitbuiting en nam mij mee in de rol van slachtoffer. Het was een zeer indrukwekkende ervaring, omdat het eigenaarschap over mijn lichaam/leven even weg leek te zijn. Ik kon uiteindelijk de bril weer afzetten, waardoor dit gevoel weer verdween, maar voor slachtoffers van mensenhandel is dit natuurlijk niet het geval.

Waardevolle tool

Ik heb het als een hele waardevolle tool ervaren om professionals beter te kunnen laten aansluiten bij het gevoel van de slachtoffers. Ook is het zeer motiverend om gezamenlijk nog beter in te zetten op het voorkomen en bestrijden van mensenhandel.

MB-ALL denkt integraal mee op thema’s als mensenhandel

Bent u op zoek naar professionele beleidsadviseurs die kennis en ervaring hebben op het gebied van veiligheid? Of benieuwd hoe o.a. jaarplannen praktisch gemaakt kunnen worden op het gebied van voorlichting en preventie, we denken graag mee over projecten of praktische inzet.

Meer weten over Openbare Orde en Veiligheid?