Skip to main content
BlogsJuridisch

Naar de rechtbank

Door 3 april 2024april 24th, 2024Geen reacties

Gisteren stond het bezoek gepland met mijn collega @Jan-Gerald naar de rechtbank in Rotterdam. We spreken onze collega’s wel vaker maar meegaan met een bezoek aan de rechtbank is wel speciaal en geeft andere inzichten. 

Voordat we de rechtbank ingaan slaan mijn gedachten al op volle toeren. Wie zijn die mensen die hier rondlopen en waarom zouden zij een bezoek aan de rechtbank op de planning hebben staan? Nadat we ons gemeld hebben volgt het bezoek aan de beveiliging waar we gecontroleerd worden. Dan is het wachten op het moment dat we naar binnen mogen gaan. Als de andere procespartij is gearriveerd geeft mijn collega ze eerst een hand. We mogen naar binnen. De rechter en de griffier zitten binnen. Mijn collega Ferhat van Marketing is ook mee. Als frisse en nieuwe collega en met zijn doelen vanuit marketing ook waardevol om te zien waar onze collega’s mee bezig zijn.

Mijn gedachten gaan naar mijn telefoon. Ook al weet ik zeker dat ik deze uit heb gezet toch voel ik even een rilling bij het idee dat ik dat niet heb gedaan en misschien een van de kinderen het idee krijgen om mij te bellen met de vraag wat we vanavond gaan eten. En dan hoor ik het trrrrrrrrrrrrrrrg. Nee hè! Maar ik ben het niet… Het is de jurist van de tegenpartij. Rustig pakt ze haar telefoon en drukt op een paar knoppen om het geluid uit te zetten.

"Voordat we de rechtbank ingaan slaan mijn gedachten al op volle toeren"

Marie JoséRecruiter MB-ALL

Emoties en argumenten in de zaak

De zaak gaat over een oud soort van garagepand waar de insteek is om 2 appartementen te gaan bouwen. De mevrouw is het hier niet mee eens omdat ze op deze manier geen zon in de tuin heeft omdat het nieuwe pand hoger wordt. Maar ze ziet ook gevaar omdat het de bedoeling is te gaan bouwen op de huidige fundering.

Bewondering voor collega’s

Wat een verschil in sfeer proef je. Het emotionele van de ene partij. Ze heeft een duidelijke onderbouwing die ze goed kan verwoorden en waar je de angst in hoort voor wat er haar te wachten staat. Wel is het voor mij vrij duidelijk dat het meeste is gebaseerd op gevoel en beleving. Niets wijst erop dat er fout is gehandeld. Ook haar jurist kan niet veel toevoegen om haar verhaal te versterken met feiten.

De Rechter en empathie

Mijn collega is de rust zelve. Ik heb enorme bewondering voor de manier waarop hij zich verwoord en in mijn ogen duidelijkheid geeft zonder een woord te veel te zeggen. Ook hierbij dwalen mijn gedachten af naar hoe zou ik dit zelf doen. Mijn empathisch vermogen heeft in mijn functie de juiste uitwerkingen, maar hier zou ik meegesleept worden. Ik weet niet of ik het los zou kunnen laten. Alles met de juiste toon zeggen, niet alleen maar inhoudelijk sterk zijn maar ook het vermogen hebben om te doseren en de uitstraling van kwaliteit mee te geven. Pff, ga er maar aan staan.

Wat mij opvalt is dat de rechter wel probeert zich te verplaatsen in het gevoel. Ze is niet alleen maar bezig met te achterhalen hoe ze moet handelen maar ook met een beeld te krijgen van de gevolgen voor iedereen zijn.

Afsluiting van de zitting

De tekeningen worden er bijgehaald waar allen partijen met elkaar nog een keer kijken wat er gaat gebeuren. Fijn dat dit gebeurt zo kan iedereen direct alles aangeven en wordt ook duidelijk of alles helder is wat er op de tekening staat.

Nadat iedereen alles heeft kunnen zeggen wordt de zitting afgesloten. Weer een ervaring rijker. Ik heb geen idee waar de uitspraak naartoe gaat, maar het maakt me wel nieuwsgierig. We horen het over enkele weken…

kickstart jouw carrière als jurist bij ons!