Skip to main content
BlogsBOA's

Omscholen tot BOA in deze tijden: een verhaal uit de praktijk

Door 16 april 2021april 29th, 2021Geen reacties

Jarenlang heb ik een baan gehad waarin de klant centraal stond. Al een tijdje merkte ik dat het échte klantcontact steeds minder werd en ben ik mij gaan oriënteren op een andere baan. Al snel werd mij duidelijk dat ik een baan als Buitengewoon Opsporingsambtenaar heel interessant vond. Een bijdrage leveren aan meer leefbaarheid op straat is wat ik wilde. Ik zie namelijk dat verdraagzaamheid, vriendelijkheid en saamhorigheid onder de mensen vaak ver te zoeken is.

 

Via de website van het UWV kwam ik in contact met MB-ALL.Toen is het balletje gaan rollen. Nadat ik door de selectieprocedure kwam, startte ik de BOA opleiding bij MB-ALL. De opleiding en de lesstof  vond ik pittig en veel, maar zeer interessant om te leren wat het werk van BOA nu eigenlijk allemaal inhoudt. Ik kwam er tijdens de opleiding steeds meer achter, dat dit is waar ik naar op zoek ben: De spin in het web zijn en midden in de samenleving staan!

De BOA’s worden steeds meer ingezet om de COVID-maatregelen te handhaven. Het is belangrijk om de samenleving erop te wijzen en eraan te herinneren dat we alleen ‘samen’ dit virus onder de duim kunnen krijgen. Daar zullen we helaas wat voor moeten doen en laten. Natuurlijk is het nooit leuk om gewezen te worden op foutieve handelingen en verkeerd gedrag. Maar door mee te veren, in gesprek te gaan en niet theatraal te wijzen met het zogenaamde vingertje, denk ik dat je veel kunt bereiken.

Ik kwam er tijdens de opleiding steeds meer achter, dat dit is waar ik naar op zoek ben: De spin in het web zijn en midden in de samenleving staan!

Aan mijn omgeving vertel ik dat ik mij heb laten omscholen tot BOA. Ondanks dat zij aangeven dat zij mij daar zeker geschikt voor vinden, vinden zij het vreemd dat ik daarvoor heb gekozen.  Zij doelen dan inderdaad op de agressie richting de BOA en het geen respect hebben voor de BOA.  Anderzijds hebben ook zij een verkeerd beeld van een BOA.  Zij denken dat wij de hele dag aan het bekeuren zijn, aan het publiek vertellen wat niet mag, en, ik vind dat nog erger, dat de BOA’s sukkels zijn die, vanwege gebrek aan beter maar hebben besloten om dit beroep te kiezen zodat zij nog iets betekenen op deze wereld.

Op dit moment zijn er programma’s op de TV die het werk van de BOA uitlichten.  Hierdoor denk ik wel dat er meer ontzag en bekendheid komt voor de BOA’s. Aan de andere kant worden bepaalde situaties ook wel gedramatiseerd, denk ik. Het is niet alleen maar agressie richting de BOA wat de klok slaat. Ik vind zeker dat ook het goede werk met betrekking tot de leefbaarheid op straat meer in beeld zou moeten worden gebracht.

In mijn omgeving vertel ik wat het werk van een BOA inhoudt en dat het zeker niet makkelijk is om een BOA te worden en te zijn!  Een BOA moet echt wel wat in zijn mars hebben. Naast dat je je moet verdiepen in de rechtskennis en hoe je het gesprek aangaat met de burger, is het misschien nog wel belangrijker dat je empathisch, integer, sociaal en oplossingsgericht moet zijn.

Een baan midden in de samenleving!

Ben je empathisch, integer en sociaal? Wil jij graag met mensen werken, wil je bijdragen aan meer leefbaarheid, kan je meeveren en ben je zelfverzekerd? Dan zou het werk als BOA jou zeker passen.  Lees alles over onze BOA opleiding en meld je aan voor de selectiedag.

Én wie weet heb jij binnenkort een super leuke baan waarin je midden in de samenleving staat!

Anita Stam

Buitengewoon Opsporings Ambtenaar Domein 1