Skip to main content
BlogsJuridisch

Vitaliteit op een duurzame manier inzetten voor gewaardeerde collega’s

Door 5 april 2024april 8th, 2024Geen reacties

Barbara is op dit moment aan het re-integreren. Een gesprek met Barbara is altijd interessant. Je hoeft niet bang te zijn dat er stiltes vallen, Barbara zorgt voor de gesprekstof. Echt een open boek met humor en veel positiviteit als leidraad in de gesprekken.

Vorig jaar werden wij als collega’s opgeschrikt door het nieuws dat Barbara moest gaan knokken tegen uitgezaaide borstkanker. De boodschap kwam hard aan, iedereen was aangedaan. Barbara hield ons continu op de hoogte van wat haar te wachten stond. Ieder telefoontje dat we hebben gehad, stond ik versteld van de power waarmee ze alles aangaat. Niet dat ze niet aangeeft dat het ook heel erg zwaar is, dat wel, maar altijd met een strijdlustigheid waar je u tegen zegt. De manier en benaderbaarheid waarop ze dit aanpakt maakt de drempel die er vaak ligt om een open gesprek met haar aan te gaan over deze nare ziekte veel lager.

“Ieder telefoontje dat we hebben gehad, stond ik versteld van de power waarmee ze alles aangaat.

Echt duurzaam re-integreren

In de tijd dat we elkaar nu kennen hebben we een hele mooie band opgebouwd van respect en waardering. De artsen kunnen niet aangeven hoe lang Barbara nog te leven heeft, maar de behandelingen slaan gelukkig zeer goed aan. Zodra het weer enigszins mogelijk was, wilde Barbara graag weer wat uurtjes aan het werk. Gelukkig kreeg zij die kans bij de opdrachtgever, waar ze ook werkzaam was, op het moment dat ze de diagnose kreeg. Ze vertelt over de uren die ze aan het opbouwen is en de manier waarop ze nu nadenkt over wat verstandig is om te doen qua werkinvestering, zodat werk en ontspanning in een gezonde balans blijven. Daarin heeft ze vele lessen moeten krijgen om niet te veel hooi op de vork te nemen, want dat is haar valkuil. Alles wat ze doet is met veel overgave, maar haar lichaam is soms minder ver als haar geest. Wij kennen haar inmiddels en weten dat we dit in de gaten moeten houden. Daarin is in de laatste twee maanden een vooruitgang te zien en wordt haar belastbaarheid steeds een stukje groter. Intussen heeft zij geleerd dat “het belangrijk is om naast ziekenhuisbezoeken en werk ook tijd vrij te maken om te sporten en mooie herinneringen te maken met familie en vrienden.”

Omgevingswet opgave ineens in een ander perspectief

De veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt, wat een behoorlijke investering is voor iedereen die hiermee te maken heeft, blijven ook niet onbesproken. Deze veranderingen vergen veel extra inspanning, en pas dan sta je stil bij de impact die het heeft voor iemand in een situatie als Barbara. Dan is het wel mooi dat wij als MB-ALL de tools kunnen bieden zoals bijv. onze inhoudelijke collega’s die bijstaan om te ondersteunen. Dank daarvoor specifiek aan collega jurist bestuurs- en omgevingsrecht Sietse van den Nieuwenhuijzen.

Meegroeien als werkgever op positieve wijze

Als werkgever wil je graag leren hoe je op de juiste manier om moet gaan met je collega’s die in een ziekteproces zitten. Barbara helpt ons hier zelf zo enthousiast in. Haar toegankelijkheid en manier waarop zij ons op de hoogte houdt. Niet iedereen bezit deze mate van openheid en kracht, dat is ook niet altijd zomaar mogelijk, maar het verdient absoluut een groot compliment wanneer iemand zo goed hierin uitblinkt.

Meer weten over de menselijke visie op werk bij MB-ALL