Skip to main content
Blogs

Werkervaring versus levenservaring; kijken met een brede blik!

Een klant van ons is op zoek naar een medior BOA met minimaal 1,5 tot 2 jaar ervaring. Hij/zij moet standvastig zijn, proactief, een BOA 2.0 die van wanten weet en de nodige stads- en straatkennis heeft. We bevragen de klant over de teamsamenstelling en welke persoonlijkheidskenmerken van toegevoegde waarde zijn. Op basis van deze beschrijving hebben we een goede kandidaat in gedachten die voldoet aan nagenoeg alle wensen en eisen. Alleen met betrekking tot de ervaringseis is de match er niet. Wat nu?

 

De persoon die wij op het oog hebben, heeft de juiste drive, skills en kennis van zaken, maar slechts een half jaar ervaring als BOA. En de klant vraagt minimaal 1,5 jaar. Toch weerhoudt dat ons er niet van om deze kandidaat voor te stellen. Bij MB-ALL zijn we creatief en kijken we graag met een brede blik naar mensen.  Naar hun skills, drijfveren en wie ze zijn. Kandidaten die op het eerste gezicht op basis van hun cv niet lijken te matchen, kunnen bijzonder waardevol zijn. Daarvoor is het belangrijk om de persoon achter het cv goed te leren kennen.

Als we in contact komen met een nieuwe kandidaat, zijn we oprecht benieuwd naar wie iemand is. We proberen een sfeer te creëren vanuit gelijkwaardigheid, waardoor iemand zich makkelijker openstelt. Zo leren we iemand écht kennen. We bieden onze mensen een veilige omgeving, waar ze zichzelf kunnen zijn en ook aan kunnen geven wat ze willen. Past een functie niet? Dan moet je het niet doen, is ons advies. Maar komt er iets voorbij dat wel matcht met iemands wensen en persoonlijkheid, dan gaan we ervoor om die kans te verzilveren!

Kandidaten worden soms op basis van hun cv van tafel geveegd, puur omdat ze aan één of meerdere ‘knock out’ criteria niet voldoen. Maar wij weten hoe de persoon in elkaar steekt, omdat we onze medewerkers kennen. En dat koppelen we aan de behoefte van de klant.

Werkervaring versus levenservaring

In onze BOA Basisopleiding leiden we zij-instromers op die veelal een stuk levenservaring hebben en ervaring in andere sectoren. Ze zijn nog ‘junior’ in de functie van BOA, maar senior als het gaat om andere competenties die van belang zijn, zoals natuurlijke rust en overwicht. Persoonlijkheid en levenservaring compenseren hier het aantal jaren werkervaring. Het zou zonde zijn om dit buiten beschouwing te laten. Kandidaten worden soms op basis van hun cv van tafel geveegd, puur omdat ze aan één of meerdere ‘knock out’ criteria niet voldoen. Maar wij weten hoe de persoon in elkaar steekt, omdat we onze medewerkers kennen. En dat koppelen we aan de behoefte van de klant.

Bouwen aan een relatie

In contact met de klant bouwen we een relatie op en proberen we goed te achterhalen wat er nodig is en wat er past. Niet alleen luisteren maar ook horen wat er gezegd wordt, tussen de regels door dingen eruit kunnen halen. Vanuit die samenwerking ontstaat er vertrouwen en denken we mee in oplossingen. Door bijvoorbeeld kandidaten in contact te brengen met de vacaturehouder zonder dat deze bekend is met hun cv, achtergrond en opleiding. ‘Op basis van het cv, had ik ze niet uitgenodigd’, geven opdrachtgevers in alle eerlijkheid toe. Vertrouwen hebben over en weer dat wij goed begrijpen wat er nodig is in het betreffende team, op die specifieke plek is de basis van een goede match!

Het lukt ons om de bovengenoemde kandidaat toch op gesprek te laten komen en ook de klant ervaart dat dit de juiste persoon op de juiste plek is. Daar doen we het voor!

Petra van der Weijde

Directeur MB-ALL Opleidingscentrum