Skip to main content

Drugshandel op straat: Een pleidooi voor een bestuursrechtelijke aanpak!

Bart plaatste een bericht op LinkedIn over veiligheidsvraagstukken die raken aan het dealen van drugs in de openbare ruimte. Daar kwamen zoveel reacties op dat wij deze discussie verder willen faciliteren.

Drugshandel aannemelijk maken

Wat moet dit gaan opleveren? Dat is natuurlijk de grote vraag. Bart licht toe: “Het ultieme resultaat voor mij zou zijn, is dat je aannemelijk kan maken dat er drugshandel heeft plaatsgevonden en op basis van het bestuursrecht dealers een last onder dwangsom kan opleggen. Via de APV kun je een boete opleggen maar daar schiet je in dit soort gevallen niet veel mee op. Een bonnetje van 100 euro boeit zo’n dealer niet. Dan kun je veel beter met een last onder dwangsom werken die veel hoger is. Maar de eerste stap is dat je samen met politie afspraken maakt over de verkregen informatie. Idealiter zou de informatie die toezichthouders aanleveren, versterkt worden door de politie en in een later stadium leiden tot oplegging van een last onder dwangsom of desgewenst een concrete aanhouding. ”

Een werkprotocol ontwikkelen of mogelijkheden verkennen

Een nieuwe aanpak vraagt om onderzoek. Bart zou daarom graag met verschillende disciplines de mogelijkheden verkennen voor een dergelijke aanpak. “Ik heb echt veel reacties gehad op mijn LinkedIn bericht. Dat had ik niet verwacht. Mensen vinden hier wat van. Ze zijn ook sceptisch. Dat mag, maar ik denk dat het goed is om niet te focussen op alle mitsen en maren. Laten we het durven te proberen.” Bart hoopt de juiste personen te vinden die met hem om tafel willen zitten om het gesprek aan te gaan en daarna te onderzoeken of gezamenlijk tot een werkprotocol kan worden gekomen. “Als we het juiste gezelschap hebben, kunnen we echt tot iets moois komen. Iets dat werkt. Ik wil de burgemeester in zijn kracht zetten om ook echt wat te kunnen doen aan drugshandel op straat in zijn of haar gemeente. Er is veel meer mogelijk dan we vaak denken.”

“Ik heb echt veel reacties gehad op mijn LinkedIn bericht. Dat had ik niet verwacht. Mensen vinden hier wat van. Ze zijn ook sceptisch. Dat mag, maar ik denk dat het goed is om niet te focussen op alle mitsen en maren. Laten we het durven te proberen.”

Evenementdatum: Donderdag 24 november 2022

Tijd: 15:15 – 18:00

Locatie: kantoor Utrecht, Computerweg 6, 3542 DR.

je ontvangt na aanmelding een bevestiging; deze geldt als toegangsbewijs voor de locatie.

Tickets:

Wij vinden het prettig om te weten dat jij komt. Daarom is het nodig dat je een plekje reserveert het aanmeldformulier (persoonsgebonden).

Schrijf je je gratis in door je hieronder aan te melden. We bevestigen je aanmelding nog voor de evenement datum.

Aanmelden

Deel jij jouw ervaringen of praat je graag mee over deze kwestie? Meld je dan aan via het formulier hieronder.