Intensieve handhaving woonfraude succesvol
De gemeente Amsterdam heeft het afgelopen jaar flink ingezet op handhaving van woonfraude en illegale vakantieverhuur van appartementen. Er zijn 378 bestuurlijke boetes uitgedeeld voor een totaalbedrag van 4,2 miljoen euro. Met de intensieve handhaving wil de gemeente illegaal gebruik van woningen beëindigen. De aanpak lijkt te werken en is volgens de gemeente ‘steeds succesvoller’. In 2017 zijn er in totaal 1407 woningen weer beschikbaar gekomen voor bewoning. Handhavers komen minder vaak hele panden tegen die illegaal verhuurd worden dan voorgaande jaren en daarom zijn er ook minder sluitingen.

Illegale vakantieverhuur
Het overgrote deel van de boetes die werden uitgedeeld was voor illegale vakantieverhuur van appartementen. Maar, de afspraken met Airbnb om illegale verhuur tegen te gaan hebben volgens de gemeente ‘het gewenste resultaat gehad’. ‘Vakantieverhuur stabiliseert en er komen minder illegale praktijken voor. Airbnb informeert haar hosts proactief over de wetten en regels in Amsterdam en een woning mag niet meer dan 60 dagen worden verhuurd via het platform.’ In 2019 wordt die termijn verkort naar 30 dagen.

Boetes terecht
De handhaving is in 2017 geïntensiveerd, maar Amsterdam treedt al jaren op tegen de illegale vakantieverhuur. Gisteren deed de Raad van State uitspraak in een zaak over 168.000 euro aan boetes die Amsterdam in 2013 gaf aan een bedrijf dat zonder vergunningen woningen als vakantieruimte verhuurde aan toeristen. De Raad van State oordeelde dat de boetes terecht zijn uitgedeeld omdat de ruimtes als woning zijn bedoeld. De inrichting van kamers en advertenties op sites als Booking.com en Airbnb bewezen dat er sprake was van vakantieverhuur.

MB-ALL adviseert u graag
Wilt u meer weten over de aanpak van woonfraude? Neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek over de beste aanpak voor uw gemeente!

 

Bron: gemeente.nu