Auteur: Jeroen Engel.

Het was woensdag een paar weken geleden toen ik, als BOA aan het werk was in één van de gemeenten waar ik werk. Ik was met een controle bezig op het evenemententerrein, toen er een groepje jongens langs fietste. Ik hoor één van de jongens zeggen “Hé, handhaving!” Waarop een andere jongen zegt: “Da’s een landverrader.”

Waarna hij mij toeschreeuwde””LANDVERRADER!” en fietst vervolgens snel door. Een jochie van 13 a 14 jaar die jou ‘landverrader noemt, omdat je je bezig houdt met een publieke taak. Nu was ik op dat moment bezig, dus ik kon niet gelijk in actie komen. Ik weet, in een kleine gemeenschap als deze, dat ik hem wel weer een keer ga tegen komen. Wanneer hij één maal zo’n opmerking maakt dan kan ik wel meer van hem verwachten.
Dan is hij van mij. Ik heb het er al met de burgemeester over gehad en we hebben al een passende straf voor hem. Als eerste leggen we contact met zijn ouders. Die mogen, met hun zoon, op gesprek komen bij de burgemeester.

En daarna? Daarna, zo vinden wij, zal hij geconfronteerd moeten worden met wat hij nu feitelijk zegt. Maar óók, het verschil tussen een ‘landverrader’ en iemand met een publieke taak. Maar dan is hij er nog niet. Dan begint het pas! Hij zal namelijk een werkstuk moeten maken over wat hij nu geleerd heeft. Pas dán weet je of het echt tot hem is doorgedrongen. Maar wat ik nu niet snap is, hoe komt een ventje van 13 a 14 jaar erbij om met zoiets te komen?

Hij heeft de oorlog niet meegemaakt, dus wat weet hij helemaal over landverraders? En waarom legt hij die connectie bij het zien van een handhaver? Die vragen zal hij mogen beantwoorden wanneer ik hem weer tegen kom. En dat, beste collega’s, is slechte een kwestie van tijd!

Meer lezen?

Hier lees je onze andere artikelen op het gebied van handhaving van veiligheid en leefbaarheid.

Juridische diensten

Voor het uitbesteden van uw handhavingsdossiers, gedegen juridisch advies, inhuur van interim handhavingsjuristen, opstellen van uitvoerbaar handhavingsbeleid, aanpak van adreskwaliteit, verbetering van recreatieterreinen en projecten is MB-ALL uw partner.