Veelgestelde vragen

BOA Basisopleiding

Ben ik geschikt om als BOA te werken?

MB-ALL heeft een korte test ontwikkeld waarin je kan bekijken of het beroep als handhaver bij je past. De test bestaat uit meerkeuzevragen en verschillende situatievragen die een beeld scheppen van wat je als handhaver domein 1 tegen kan komen.

Doe de test

Hoe meld ik me aan voor de selectiedag?

Dat kan heel eenvoudig via onze website. Na je aanmelding zullen we snel contact met je opnemen.

Wat kan ik verwachten van de selectiedag?

Er is een selectiedag voor iedereen die opgeleid wil worden tot BOA. We maken aan de hand van enkele tests inzichtelijk of jij je staande kan houden in situaties waarin jij later als BOA terecht kunt komen. Ook voer je een gesprek met onze recruiter. Een tweede gesprek wordt na de selectiedag gepland. Zien wij dat jij geschikt bent om BOA te worden? Dan ben jij klaar om de BOA Basisopleiding te volgen bij MB-ALL!

Welke test moet ik doen tijdens de selectiedag?

Kennistest

De BOA opleiding van MB-ALL is een versnelde opleiding waardoor je de benodigde rechts- en wettenkennis in korte tijd leert. We testen jouw kennis om te bekijken of je het tempo en niveau van de opleiding aankunt. We toetsen:

 • Begrijpend lezen
 • Algemene (ontwikkeling)kennisvragen
 • Getuigenverklaring analyse
 • Algemene vakinhoudelijke vragen

Sporttest

Het is heel belangrijk dat je als BOA fit bent. We hanteren een korte sporttest als indicatie van wat je fysieke gesteldheid is.

 • Loopband 5 minuten (afstand 1km)
 • Fietsen 5 minuten (3km)

Opmerking: In verband met het coronavirus nemen we momenteel geen sporttest af.

Hoe lang duurt de opleiding?

De BOA Basisopleiding duurt 3 maanden. Gedurende de opleiding heb je 1 dag per week les en doe je thuis flink wat zelfstudie. Reken voor de zelfstudie op 3 uur per dag. De lesdagen zijn van 9.00 – 17.00 uur.

Hoe word ik begeleid tijdens de opleiding?

Een opleiding van 3 maanden is voordelig maar ook uitdagend; je bent snel opgeleid om jouw BOA-certificaat te behalen, maar het lestempo ligt ook hoog. We hebben diverse tussentijdse oefentoetsen en eindtoetsen ontwikkeld om te zien of je de stof beheerst. Daarnaast werk je tijdens de opleiding met een praktijkwerkboek waardoor we de voortgang goed kunnen volgen. Voor vragen en ondersteuning kan je tijdens de opleiding terecht bij onze opleidingscoördinator.

Waar is het BOA Opleidingscentrum?

Onze BOA Basisopleiding wordt gegeven in Utrecht. Het adres is Computerweg 6, 3542 DR, Utrecht. Deze locatie is goed te bereiken met de auto en is op loopafstand van bushalte Computerweg.

Krijg ik betaald tijdens de opleiding?

Tijdens het volgen van de BOA opleiding krijg je niet betaald. Wel doen we ons best om een baan te regelen zodat je praktijkervaring op kan doen en tijdens jouw opleiding bij MB-ALL al wat kan verdienen. Deze baan kunnen we niet garanderen omdat deze afhangt van de beschikbaarheid bij gemeenten.

Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

MB-ALL vergoedt de reiskosten die je tijdens de opleiding maakt om naar de opleidingslocatie te reizen. Deze kun je via een declaratieformulier terugvragen.

Hoe ziet het examen eruit?

Het BOA-getuigschrift haal je in twee delen bij het ExTH (= Exameninstelling Toezicht en Handhaving) in Amersfoort. De twee delen zijn een theorie-examen en een praktijkexamen.  Om jouw voortgang bij te houden zijn er meerdere tussentijdse toetsen ontwikkeld door onze trainers. Hiermee oefen je het maken van toetsen en kun je beter inschatten of je de stof beheerst.

Wat moet ik leren voor het theorie-examen?

Voor het theorie-examen moet je een flinke hoeveelheid theorie leren. Hieronder staan de onderwerpen benoemd.

 • Rechts staatsrecht
 • Rechtelijke macht (rechtbanken, het OM)
 • Bevoegdheden van alle opsporingsambtenaren
 • Je bent als boa verplicht om met de politie samen te werken
 • Wetskennis
 • Akte van beëdiging
 • Akte van opsporingsbevoegdheid
 • Wet op identificatieplicht
 • De politiewet
 • Formeel strafrecht (ook strafvordering genoemd)
 • Materieel strafrecht (ook strafrecht genoemd)
 • Proces verbaal

Wat moet ik leren voor het praktijkexamen G&BT?

G&BT staat voor gespreks- en benaderingstechnieken. Voor dit examen leer je hoe je een bekeuringsgesprek voert en hoe je combibon moet schrijven (dit wordt ook wel het mini proces-verbaal genoemd).

Zijn er aan de opleiding kosten verbonden?

Als je start met de opleiding dan teken je een opleidingsovereenkomst. We vragen je om minimaal 2 jaar via ons te blijven werken. Dan is de BOA opleiding kosteloos.

Krijg ik een vast contract als ik bij jullie ga werken?

Je solliciteert op de BOA Basisopleiding om uiteindelijk via ons bij verschillende gemeentes te gaan werken. Dat heet werken op detacheringsbasis. Je krijgt van ons een contract van minimaal een half jaar.

Wat houdt het werk van BOA in?

Het vak van handhavers ontwikkelt zich. Veel politietaken verschuiven naar het domein van de BOA. Hierdoor heb je als BOA een afwisselend én uitdagend takenpakket. MB-ALL heeft BOA’s in dienst die inzetbaar zijn om de veiligheid en leefbaarheid te handhaven binnen domein 1 (Openbare Ruimte), domein 2 (Natuur en Milieu) en domein 4 (Openbaar Vervoer). Als BOA heb je een specifieke, afgebakende taak waarvoor je bent opgeleid. Verdere specialisatie is altijd mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de rol van jeugdboa, bikeboa of DHW-controleur.

Werken bij MB-ALL

Wat is het verschil tussen werken op detacheringsbasis en projectbasis?

Bij projecten worden specialisten door MB-ALL ingezet om een specifieke opdracht uit te voeren. Vaak ontbreekt het de opdrachtgever aan specifieke kennis of aan tijd. Tussen MB-ALL en de opdrachtgever wordt een overeenkomst van opdracht afgesloten. De specialisten verrichten de werkzaamheden onder leiding en toezicht van MB-ALL. De opdrachtgever betaalt dus alleen voor het resultaat.

Bij detachering stelt MB-ALL een werknemer ter beschikking aan de opdrachtgever. De werkzaamheden worden uitgevoerd onder leiding en toezicht van de opdrachtgever. Dat betekent dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor planning en werkzaamheden. Tussen de opdrachtgever en MB-ALL is er een detacheringsovereenkomst voor de inzet van de medewerker van MB-ALL. Er wordt alleen betaald voor de daadwerkelijk gewerkte uren.

Is mijn contract anders wanneer ik gedetacheerd word of wanneer ik een project uitvoer?

Nee, in beide gevallen heb je een arbeidsovereenkomst bij MB-ALL. Of je een project uitvoert voor de opdrachtgever of gedetacheerd bent bij de opdrachtgever doet daar niets aan af.

Word ik doorbetaald bij ziekte en verlof?

Ja, wanneer je een arbeidsovereenkomst hebt bij MB-ALL word je doorbetaald bij ziekte en verlof. Je bent immers bij ons in dienst.

Wat gebeurt er wanneer ik even geen opdracht heb. Krijg ik dan wel mijn salaris?

Ja, als je even geen opdracht hebt, krijg je gewoon je salaris betaald. Je hebt een arbeidsovereenkomst bij MB-ALL. Onze accountmanagers zetten alles op alles om zo snel mogelijk een mooie uitdagende opdracht voor je te vinden.

Welke voordelen biedt detachering?

Ten eerste kun je heel snel veel ervaring opdoen. Daarnaast krijg je doorbetaald, ook als er geen opdracht is. Je bouwt verder een groot netwerk op en er wordt veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden zodat je altijd goed bent toegerust om iedere nieuwe opdracht goed uit te kunnen voeren. En niet onbelangrijk: Je krijgt de kans en de vrijheid om in verschillende werkomgevingen te ontdekken waar je blij en gelukkig van wordt!

Verzorgt MB-ALL de permanente her- en bijscholing?

MB-ALL vindt scholing en ontwikkeling van haar medewerkers heel belangrijk. Eenmaal in dienst van MB-ALL verzorgen wij de permanente her-en bijscholing. Bekijk ons aanbod.

Wat voor opleidingsmogelijkheden zijn er?

Bij MB-ALL vinden we het belangrijk dat je blijft leren en groeien. Daarom investeren we veel in de vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling van onze mensen. Vanuit ons eigen MB-ALL Talentcenter is er een breed opleidingsaanbod en bieden we verschillende talentprogramma’s aan voor zowel starters als ervaren professionals. Ook organiseren we regelmatig kennisevents zoals webinars en workshops en is er veel aandacht voor permanente educatie. Zo blijf je als professional up-to-date en breed inzetbaar.

Wat voor arbeidsvoorwaarden bieden jullie?

Bij MB-ALL zoeken we de beste mensen. Daar horen ook de beste voorwaarden bij vinden wij. Je kunt rekenen op een uitstekend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast investeren we veel in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze mensen.

Ik wil graag in vaste dienst bij een gemeente. Kan dat via jullie?

Ja, dat kan! MB-ALL heeft in heel Nederland gemeenten als klant. Als BOA kun je eerst via MB-ALL werken en daarna bij de gemeente in dienst treden.

Biedt MB-ALL stageplekken voor HTV studenten?

Aangezien wij een erkend leerbedrijf zijn, zijn er mogelijkheden om je aan een bestaande klant van ons te koppelen. Hier moet op dat moment echter wel de ruimte en juiste begeleiding voor zijn. Daarnaast bieden wij diverse opties om alvast werkervaring op te doen naast je studie HTV. Je kunt namelijk bij ons aan de slag als Mysteryshopper, 2e toezichthouder of Parkeercontroleur. Een mooie kans om relevante werkervaring op te doen en tijdens je studie wat bij te verdienen! Meer weten?

Solliciteren bij MB-ALL

Hoe kan ik solliciteren bij MB-ALL?

Zie jij jezelf werken bij MB-ALL? Dan nodigen we je graag uit om te solliciteren. Dat kan heel gericht op een specifieke vacature, maar we komen ook heel graag met je in contact als dat niet het geval is. Vul het sollicitatieformulier in op de website en we nemen snel contact met je op om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Waar zijn jullie gevestigd?

Dit is ons adres:
Computerweg 6
3542 DR Utrecht

Ons pand is opvallend rood en niet te missen. We hebben bovendien voldoende gratis parkeerruimte voor de deur. Plan hier uw route naar ons kantoor.

Met openbaar vervoer
Komend vanaf Utrecht Centraal pak je vanaf Jaarbeurszijde bus 38 richting Maarssen via Lage Weide. Deze bus brengt je binnen een kwartiertje naar de Bushalte Computerweg. Vanaf daar is het nog 1 minuut lopen in de richting van de grote gekleurde kantoorpanden. In het rode pand, nummer 6, is MB-ALL gevestigd. Bekijk voor andere routes op 9292ov.nl.

Ik beschik niet over een BOA-getuigschrift kan ik wel voor MB-ALL werken?

Een BOA-getuigschrift is verplicht voor BOA-vacatures. Om als BOA bij ons aan de slag te gaan moet je het BOA-getuigschrift behalen. Het is mogelijk om je BOA-getuigschrift via ons te halen. Hiervoor moet je wel eerst mee in het reguliere werving- en selectieproces om te kijken of het daadwerkelijk iets voor je is. Indien je nog geen BOA-getuigschrift hebt, kun je wel in aanmerking komen voor een functie van toezichthouder. Zo doe je in ieder geval alvast werkervaring op.

Is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht?

Ja, voor iedere functie binnen de handhaving is een Verklaring Omtrent het Gedrag verplicht. Zonder een VOG kunnen wij je niet in dienst nemen.

Ik heb mijn HTV-diploma, maar geen werkervaring. Heeft het zin om te solliciteren?

Jazeker! Er zijn verschillende mogelijkheden:

 1. Je kunt werkervaring opdoen bij gemeenten. MB-ALL stimuleert het werken in koppels: een ervaren BOA en een starter;
 2. Je kunt als 2e toezichthouder aan de slag in ons DHW-team. Hiermee doe je werkervaring op;
 3. Er zijn gemeenten die specifiek vragen om een HTV-student omdat ze wel stage-ervaring hebben.

Kan ik als oud politieagent of handhaver ondersteunen?

Jazeker, wanneer je (tijdelijk) wilt werken aan een veilig en leefbaar Nederland hebben we graag dat je je bij ons meldt. Wij kijken dan of en waar je kan worden ingezet.

Opdrachtgevers

Waarom zou ik als opdrachtgever mensen inhuren op detacherings- of projectbasis?

Ten eerste bent u ervan verzekerd dat u een specialist inhuurt voor een specifieke opdracht. U bent flexibel in de contractvorm en niet langer dan gewenst gebonden aan de professional. Ook niet onbelangrijk: u betaalt alleen voor de daadwerkelijk gemaakte uren. Tenslotte neemt MB-ALL het totale werving- en selectieproces uit handen. Dat scheelt u onder de streep veel tijd en geld.

Kan ik een medewerker zomaar overnemen?

Als u op voorhand aangeeft dat u behoefte heeft aan een (op termijn) vaste invulling van de opdracht dan kunnen wij daar rekening mee houden met de selectie van de juiste persoon. We kunnen dan ook direct de bijpassende voorwaarden overeenkomen.

Wat doet een detacheerder eigenlijk?

MB-ALL bemiddelt tussen vraag en aanbod. Ons aanbod bestaat uit professionals van verschillende vakgebieden. Zij staan onder contract bij MB-ALL en worden op opdrachtbasis ingezet bij de opdrachtgever. MB-ALL investeert veel in opleidingen en trainingen omdat de medewerkers worden ingezet op specialistische vraagstukken.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie mensen over de juiste kennis beschikken?

MB-ALL neemt medewerkers in dienst met specialistische kennis en ervaring. Daarnaast investeren wij veel geld in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Zo bent u ervan verzekerd dat u altijd de beschikking heeft over de juiste kennis en expertise.

Corona

Gaat mijn geplande intake-afspraak door?

Jazeker, we werken er hard aan om alle processen door te laten gaan. Al kan het zijn dat we dit onder de huidige omstandigheden online doen.

Ik ben in contact geweest met iemand die positief op corona is getest. Wat nu?

Neem het zekere voor het onzekere en blijf thuis. Had je een afspraak staan bij ons of wilde je bij ons langskomen? Bespreek dit dan eerst met ons. Mogelijk kunnen we op afstand toch nog contact houden.

Kan ik nog als BOA aan de slag?

Absoluut. Juist in deze tijd zijn BOA’s en toezichthouders extra hard nodig om toezicht te houden op naleving van alle coronamaatregelen. Het werk dat je gaat doen is daarmee misschien nóg belangrijker geworden. Bekijk onze vacatures om te kijken of je bij ons kunt starten!

Gaan de selectiedagen voor de BOA opleiding door?

Ja, wij houden wij weer selectiedagen voor de BOA opleiding maar wel in aangepaste vorm.

Starten er nog BOA opleidingen?

We starten bijna elke maand met een nieuwe BOA Basisopleiding waarbij onze locatie zo is ingericht dat er 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Kan ik gewoon examen doen?

Exth neemt zowel theorie- als praktijkexamens af. Kijk voor de laatste informatie over de COVID maatregelingen en dat op www.Exth.nl. Je kunt bij MB-ALL ook gewoon examen doen voor RTGB. Je ontvangt vooraf informatie over de aanvullende maatregelingen die wij hebben getroffen i.v.m. COVID 19.