“Je gaat het pas zien, als je het door hebt.” (Johan Cruijf)

Auteur: H. de Vries

Een gevleugelde uitspraak van Johan Cruijf. En wellicht is het een dooddoener, maar dit geldt dus ook en vooral voor het herkennen van signalen van ondermijning. Voor veel mensen is ondermijning toch een redelijk ongrijpbaar en onzichtbaar fenomeen. Ik hoor nog steeds bestuurders en ambtenaren die zeggen dat ondermijning in hun gemeente niet voorkomt. Of die daaronder begrippen vanuit de High Impact Crimes verstaan. Maar is het er niet, of herkennen we het niet? Zijn we ons bewust van de aanwezigheid van ondermijnende criminaliteit en kunnen we het herkennen? 

De signalen van ondermijning

Kortom, hoe herkent u signalen en wat doet u hiermee? Wij vinden het van belang dat bestuursorganen haar medewerkers op dit onderwerp scholen. Medewerkers met een oog- en oor-functie bij bestuursorganen kunnen opgeleid worden om signalen van hennepteelt, drugsproductie, mensenhandel, witwassen, schijnconstructies te leren herkennen.  

  • Hoe ruikt een hennepkwekerij?  
  • Waarom ligt op het dak van een kwekerij geen sneeuw?
  • Waaraan herkent u een xtc-lab?
  • Wat betekent het dat een onderneming geen klanten of personeel heeft, niet herkenbaar is door gevelreclame, maar er wel elke nacht een dure auto voor de deur staat?
  • Wat moet u doen met een kapsalon zonder kapstoel of spiegel? 

 

Kennis testen en vergroten

Inzicht in Ondermijning en het herkennen van signalen van ondermijning is alleen daarom al van groot belang. De RIEC’s, Meld een Vermoeden en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben daarom een hele mooie tool gemaakt:  

https://ondermijningapp.nl/  

De Ondermijningsapp, voor Apple en Android, te vinden in de Playstore.

 

 

Deze app kunt u gebruiken om uw kennis te toetsen op het onderwerp ondermijning en spelenderwijs uw kennis daarmee te vergroten. Ik zou zeggen: laat u uitdagen om met de app aan de slag te gaan. Wie weet kunt u een plaats in de top-tien halen. Het is een mooie tool voor zowel bestuurders als ambtenaren. 

 

Ondersteuning aanpak van ondermijning

Wilt u aan de slag met vergrotingen van de bewustwording over ondermijning, en uw collega’s leren om signalen van ondermijning te herkennen, neem dan contact op met MB-ALL. Wij hebben deskundigen in huis die vanuit hun eigen ervaringen en expertise uw organisatie hierin kunnen helpen. Bijvoorbeeld met workshops op locatie, procesbegeleiding en advies.

Wij kunnen u ondersteunen vanaf het scheppen van inzicht tot het uitvoeren van uw ondermijningsbeleid.
In deze flyer vindt  u de diverse mogelijkheden.

 

Voor meer informatie over ondermijning en de services van MB-ALL kunt u contact opnemen met Ivo Snijders tel: 06-199 63 606, e-mail: ivo@mball.nl.

 

 

 

 

Meer lezen?

Hier lees je onze andere artikelen op het gebied van handhaving van veiligheid en leefbaarheid.

Juridische diensten

Voor het uitbesteden van uw handhavingsdossiers, gedegen juridisch advies, inhuur van interim handhavingsjuristen, opstellen van uitvoerbaar handhavingsbeleid, aanpak van adreskwaliteit, verbetering van recreatieterreinen en snippergroenprojecten is MB-ALL uw partner.