Wil jij aan de slag als BOA in het openbaar vervoer?
Als BOA OV ben je elke dag bezig om de veiligheid in het openbaar vervoer te waarborgen. Je geeft mensen aanwijzingen en moet juist kunnen optreden als er een strafbaar feit wordt gepleegd. Ook ben je er om reizigers te helpen bij vragen, zodat ze prettig kunnen reizen. Spreekt jou dit aan? Dan is de opleiding BOA OV misschien wat voor jou! Je hebt geen specifieke voorkennis nodig en ook geen BOA getuigschrift. Wel toetsen we tijdens een selectiedag of je geschikt bent voor de functie van BOA OV. Zien wij een match? Dan kun je op kosten van MB-ALL de opleiding doen en daarna als BOA domein 4 voor ons aan de slag gaan. Heb je de BOA Basisopleiding al afgerond en zoek je verdieping? Dan kun je de BOA OV opleiding ook aansluitend volgen als plusmodule.
Meer over de inhoud van de opleiding
De opleiding BOA OV bestaat uit een theoriemodule (BOA OV Rechtskennis) en een praktijkmodule (Gespreks- en Benaderingstechnieken OV).
- Begrippen vergunning, concessie en vervoerplicht
- Algemene bepalingen en begrippen
- Vervoersbewijs
- Bepalingen reizigers
- Begrip toezichthouder en opsporingsambtenaar
- Toezichtbevoegdheden
- Opsporingsbevoegdheden
- Bevoegdheden uit de Wet Personenvervoer 2000
- Spoorwegwet
- Bevoegdheden
- Strafbare feiten
- Het proces-verbaal gesprek
Wil jij opgeleid worden tot BOA OV?
Ben je representatief, stressbestendig, fysiek in goede conditie en wil je gaan werken in domein 4? Dan is onze BOA OV opleiding wat voor jou!
Guido Bogerd
Recruiter
Bel of WhatsApp: 06 – 82 30 42 01
Selectiedag BOA opleiding
In de handhaving bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid. Daar leiden wij mensen voor op. Tijdens de selectiedag maken we aan de hand van gesprekken en een kennis- en sporttest inzichtelijk of jij je staande kunt houden in situaties waarin jij later als BOA terecht kunt komen. Denken wij dat er een match is? Dan ben jij klaar om de opleiding te volgen bij MB-ALL. Onze gespecialiseerde recruiters kunnen jou tijdens de selectiedag alles vertellen over de weg naar een carrière als BOA en over jouw toekomstige loopbaan als handhaver bij MB-ALL.
Inge aan het woord
“De opleiding zelf was heel leuk. Pittig maar niet lastiger dan de opleiding voor domein 1.”
Van kraanmachinist naar werken als BOA; dat is met recht een carrièreswitch te noemen. Inge Ranzijn deed het. Ze is een dame die weet hoe ze zich staande moet houden in een pittig beroep en tegelijkertijd begrijpt hoe ze met mensen in gesprek kan gaan om problemen op te lossen.
Veelgestelde vragen over de BOA OV opleiding
Hoe meld ik me aan voor de opleiding?
Dat kan heel eenvoudig via onze website. Na je aanmelding zullen we snel contact met je opnemen.
Wat kan ik verwachten van de selectiedag?
Er is een selectiedag voor iedereen die opgeleid wil worden tot BOA. We maken aan de hand van enkele testen inzichtelijk of jij je staande kan houden in situaties waarin jij later als BOA terecht kunt komen. Ook voer je een gesprek met onze recruiter. Een tweede gesprek wordt na de selectiedag gepland. Zien wij dat jij geschikt bent om BOA te worden? Dan ben jij klaar om de BOA OV opleiding te volgen bij MB-ALL!
Welke testen moet ik doen tijdens de selectiedag?
Kennistest
De BOA OV opleiding van MB-ALL is een versnelde opleiding waardoor je de benodigde rechts- en wetskennis in korte tijd leert. We testen jouw kennis om te bekijken of je het tempo en niveau van de opleiding aankunt. We toetsen:
- Begrijpend lezen
- Algemene (ontwikkeling)kennisvragen
- Getuigenverklaring analyse
- Algemene vakinhoudelijke vragen
Sporttest
Het is heel belangrijk dat je als BOA fit bent. We hanteren een korte sporttest als indicatie van wat je fysieke gesteldheid is.
Loopband 5 minuten (afstand 1km)
Fietsen 5 minuten (3km)
Opmerking: In verband met het coronavirus nemen we momenteel geen sporttest af.
Hoe lang duurt de opleiding?
De BOA OV opleiding duurt 3-4 maanden, waarbij je 1 of 2 x per week les hebt (naast zelfstudie). Tijdens de opleiding word je voorbereid op de CITO examens Rechtskennis & Combibon en het examen Gespreks- en benaderingstechniek bij RET Rotterdam. Aansluitend volg je 5 RTGB lessen (geweldsbeheersing) in kleine ruimtes. Hiervoor hebben wij een eigen opleidingsbus beschikbaar tijdens de training. De RTGB training wordt afgesloten met een theorie- en praktijk examen door de Politieacademie.
Hoe word ik begeleid tijdens de opleiding?
Een opleiding van 3- 4 maanden is voordelig maar ook uitdagend; je bent snel opgeleid om jouw BOA OV getuigschrift te behalen, maar het lestempo ligt ook hoog. We hebben diverse tussentijdse oefentoetsen en eindtoetsen ontwikkeld om te zien of je de stof beheerst. Er zijn 2 evaluatiemomenten ingepland om de voortgang te bespreken. Voor vragen en ondersteuning kan je tijdens de opleiding terecht bij onze opleidingscoördinator.
Hoe ziet het examen eruit?
Het BOA OV getuigschrift haal je in 2 delen bij CITO. Het examen Rechtskennis & combibon kan op meerdere locaties in het land plaatsvinden. Het examen Gespreks- en benaderingstechniek vindt plaats bij RET in Rotterdam. Daarnaast ga je het RTGB certificaat (Regeling Toetsing GeweldsBeheersing) halen. Dit examen wordt afgenomen door de Politieacademie op locatie van MB-ALL-IN Utrecht.
Wat moet ik leren voor het theorie-examen?
Voor het theorie-examen moet je een flinke hoeveelheid theorie leren. Het gaat bij de meeste onderwerpen om de basiskennis. Hieronder staan de onderwerpen benoemd:
- Staatsinrichting en wetgeving
- Rechterlijke macht (rechtbanken, het OM)
- Bevoegdheden van de opsporingsambtenaren
- Wet op identificatieplicht binnen en buiten het openbaar vervoer
- De politiewet
- Wet Personenvervoer 2000
- Formeel strafrecht (ook strafvordering genoemd)
- Materieel strafrecht (ook strafrecht genoemd)
- Proces verbaal
Het theorie-examen wordt digitaal afgenomen aan de hand van een vijftigtal multiple-choice vragen, waarvan 68% goed beantwoord moet worden.
Wat moet ik leren voor het praktijkexamen?
Examen G&BT: GBT staat voor gespreks- en benaderingstechnieken. Voor dit praktijkexamen leer je hoe je binnen het openbaar vervoer een bekeuringsgesprek voert en hoe je de-escalerend kunt optreden.
Examen combibon: Een combibon is een landelijk, multifunctioneel invuldocument dat gebruikt wordt voor het uitvaardigen van een strafbeschikking (bekeuring). Bij het examen BOA OV wordt deze combibon digitaal ingevuld aan de hand van een casus film welke zich afspeelt binnen het openbaar vervoer.
Kan ik ook deelnemen aan de BOA OV opleiding als ik in het bezit ben van een BOA getuigschrift (domein 1)?
Ja zeker, als je al in het bezit bent van het BOA domein 1 getuigschrift kun je aanvullend de BOA OV Plusmodule volgen. De OV plusmodule duurt 2 maanden, waarbij je 1 of 2 per week les hebt (naast zelfstudie). Tijdens de BOA OV Plusmodule word je voorbereid op de CITO examens Rechtskennis & Combibon en het examen Gespreks- en benaderingstechniek bij RET Rotterdam. Ook volg je RTGB lessen (geweldsbeheersing) in kleine ruimtes. Een deel van de RTGB training zal plaatsvinden in onze eigen opleidingsbus. De RTGB training wordt afgesloten met een theorie- en praktijk examen door de Politieacademie.
Waar is het BOA Opleidingscentrum?
Onze BOA Basisopleiding wordt gegeven in Utrecht. Het adres is Computerweg 6, 3542 DR, Utrecht. Deze locatie is goed te bereiken met de auto en is op loopafstand van bushalte Computerweg.
Krijg ik betaald tijdens de opleiding?
Tijdens het volgen van de BOA OV opleiding krijg je niet betaald. Wel doen we ons best om een baan te regelen zodat je praktijkervaring op kan doen en tijdens jouw opleiding bij MB-ALL al wat kan verdienen. Deze baan kunnen we niet garanderen omdat deze afhangt van de beschikbaarheid bij gemeenten.
Krijg ik mijn reiskosten vergoed?
MB-ALL vergoedt de reiskosten die je tijdens de opleiding maakt om naar de opleidingslocatie te reizen. Deze kun je via een declaratieformulier terugvragen.
Zijn er aan de opleiding kosten verbonden?
Als je start met de opleiding dan teken je een opleidingsovereenkomst. We vragen je om minimaal 2 jaar via ons te blijven werken. Dan is de BOA opleiding kosteloos.
Krijg ik een vast contract als ik bij jullie ga werken?
Je doet de BOA OV opleiding om uiteindelijk via ons bij verschillende gemeentes te gaan werken. Dat heet werken op detacheringsbasis. Je krijgt van ons een contract van minimaal een half jaar.
Werken als BOA OV bij MB-ALL
Het werk als BOA OV is heel uitdagend. Je werkt in een klein, (meestal) vast team en leert met veel verschillende mensen omgaan. Vanuit de Wet Personenvervoer heb je meer bevoegdheid dan een BOA domein 1. Daarnaast krijg je een mooie opleiding waarmee je zowel in domein 1 als in domein 4 kunt werken. Ook niet onbelangrijk; je ontvangt bij MB-ALL een uitstekend salaris en overige arbeidsvoorwaarden.
De opleidingsbus van MB-ALL
Doordat je ook in kleine ruimtes werkt, bijvoorbeeld in een bus of metro is het aanspreken en aanhouden een vak apart. De praktijkmodule wordt gegeven in onze eigen opleidingsbus. Zo word je getraind op het aanspreken en juist handelen in kleine ruimtes. Wil je een kijkje nemen in de opleidingsbus? Deze staat achter het kantoor van MB-ALL.