Week van de veiligheid

Van 5 tot en met 11 oktober stond de jaarlijkse Week van de Veiligheid op de agenda van alle gemeenten in Nederland. Natuurlijk is de Week van de Veiligheid inmiddels de traditionele aftrap van het donkere-dagen-offensief. Het offensief dat politie en gemeenten elk jaar starten als de dagen korter worden en de kans op criminaliteit stijgt. Dit jaar was de Week van de Veiligheid niet gericht op preventie van woninginbraken, maar op de weerbaarheid van inwoners, ondernemers en organisaties. Aan de hand van de vraag “Ben jij weerbaar tegen criminaliteit?” zijn in deze week door heel Nederland verschillende initiatieven gestart.

Band op afstand

Middels een talkshow werd de Week van de Veiligheid afgetrapt. In deze talkshow ging CCV directeur Patrick van den Brink in gesprek over geweld onder jongeren en integriteit in (gemeentelijke) organisaties. Tijdens deze aftrap was er ook aandacht voor de coronamaatregelen. Veel mensen willen zich aan de 1,5m afstand houden, maar er zijn ook mensen die dat niet willen en dus ook niet doen. Dit levert bij sommigen een onveilig gevoel op, bijvoorbeeld omdat zij zelf tot een kwetsbare groep behoren of voor een kwetsbaar persoon zorgen. Daarom heeft het CCV de “band op afstand” ontwikkeld, een armband die over de kleding gedragen kan worden waarmee iemand duidelijk aangeeft dat afstand houden voor hem of haar belangrijk is. Gemeenten kunnen deze band bestellen op een speciaal daarvoor ingerichte pagina van het CCV

Breed

Het thema weerbaarheid is natuurlijk heel breed, het gaat van babbeltrucs tot het herkennen van drugslabs of hennepkwekerijen. Bijna elke gemeente heeft in deze week haar eigen insteek gekozen. Veel gemeenten hebben daarbij verschillende thema’s belicht. Een thema dat veel terugkwam was de weerbaarheid tegen cybercrime. Onze adviseur veiligheid Koen Jansen heefthierover geschreven. Naast aandacht voor de weerbaarheid van burgers en ondernemers, stond dit jaar ook in het teken van de weerbaarheid van (gemeentelijke) organisaties. Lees hier meer over in de blog van Maarten Meijerink.

Pas het begin

De Week van de veiligheid is natuurlijk alleen maar de aftrap om aan de slag te gaan met het vergroten van de weerbaarheid. Met een paar campagnes in deze week zijn burgers, ondernemers of ambtenaren niet plots weerbaar. Weerbaarheid vraagt constante aandacht, communicatie en inspanning van alle partijen. Maar wij denken dat met de Week van de veiligheid 2020 een hele mooie start is gemaakt!

Maarten Meijerink

Maarten Meijerink

Adviseur Veiligheid

T. 0346 583 070

Meer lezen?

Hier lees je onze andere artikelen op het gebied van handhaving van veiligheid en leefbaarheid.