Skip to main content

“Ik wil doorgroeien tot senior handhavingsjurist en nog beter worden in wat ik doe.”

Angela de Zeeuw: een ervaren handhavingsjurist en teamcoach voor startende juristen

Angela werkt bij MB-ALL als handhavingsjurist. Na haar master staats- en bestuursrecht, vond ze haar eerste baan bij MB-ALL. Of eigenlijk vond MB-ALL haar. De klik was er en inmiddels zijn we 4 jaar verder en is Angela een ervaren handhavingsjurist die zich niet snel gek laat maken. Met haar nuchtere aanpak lost ze problemen op en zorgt ze ervoor dat de regels worden nageleefd. En dat geeft haar veel voldoening. Hoe kan ze werken bij MB-ALL het beste omschrijven? Angela: “Ik merk dat iedereen hard wil werken en kwaliteit wil opleveren. Tegelijkertijd heeft iedereen veel plezier met elkaar. Die combinatie past bij mij.”

Als handhavingsjurist houdt ze zich voornamelijk bezig met situaties waarbij sprake is van het bouwen zonder vergunning of strijdig gebruik van panden zoals illegale bewoning. Veel werk gaat zitten in het oplossen van onderliggende burenruzies, die via de gemeente hun weg vinden. Angela vertelt: “Wat ik veel zie, is dat er eigenlijk andere problemen spelen. We kijken daarom altijd eerst goed naar de situatie als we een klacht krijgen. Is het inderdaad een overtreding? Kunnen we het legaliseren door alsnog een vergunning te verlenen? Zo ja, dan krijgt de overtreder keurig een brief van ons met het verzoek een vergunning aan te vragen. Zo voorkom je dat buren dit gaan inzetten om het elkaar bewust moeilijk te maken.” Het contact met burgers bevalt Angela goed. Angela: “Ik vind het leuk om oplossingsgericht te werken. Bij onderliggende burenruzies probeer ik altijd het resultaat voor ogen te houden dat mensen het weer eens worden met elkaar. Lukt het niet, dan heb ik de voldoening dat de regels worden nageleefd. Maar wel altijd met aandacht voor de menselijke maat.”

Ze werkt nu op detacheringsbasis bij de gemeente Katwijk, maar per 1 juli bouwt ze daar haar uren wat af en komt de gemeente Maassluis erbij als opdrachtgever. Ook zit ze momenteel op een project bij de gemeente Goirle. Daarvoor heeft ze ook al verschillende andere gemeenten gezien. Die afwisseling qua opdrachtgevers spreekt haar enorm aan. Angela is sowieso niet zo honkvast. Ze houdt wel van wat beweging. Letterlijk en figuurlijk. In haar studietijd verkaste ze van Amsterdam naar Nijmegen om daar haar master te doen die beter aansloot bij haar wensen. Inmiddels woont ze in Bussum, maar staat er een verhuizing naar een nieuwbouwhuis in de gemeente West-Betuwe gepland. Een goede uitvalsbasis als je landelijk ingezet wilt worden als handhavingsjurist.

“Ik probeer altijd het resultaat voor ogen te houden dat mensen het weer eens worden met elkaar. Lukt het niet, dan heb ik de voldoening dat de regels worden nageleefd.”

 

Naast haar werk als handhavingsjurist is Angela ook teamcoach. Voor het Juridisch Talentprogramma is zij aanspreekpunt voor de trainees die ze inhoudelijk begeleidt. “Als ze hulp nodig hebben, kan ik meelezen met brieven of sparren over een opdracht. We hebben een WhatsApp groep waar ze aan elkaar en aan mij of een andere collega vragen kunnen stellen. Zo houden we de lijntjes kort”, legt Angela uit. Verder zorgt ze ervoor dat alle data zijn gepland voor de modules en trainingen en voor de kennisbijeenkomsten met collega’s.

Het Juridisch Talentprogramma is er om startende collega’s op te leiden om handhavingsjurist te worden. In twee jaar tijd doorlopen de trainees een intensief en uitdagend programma wat bestaat uit theorie en leren in de praktijk. Angela: “We geven diverse modules gericht op kennis en bieden trainingen aan om aan vaardigheden te werken, zoals bijvoorbeeld een training politieke verhoudingen en gesprekstechnieken. Zo willen we onze trainees zo goed mogelijk klaarstomen voor de praktijk.” Junior juristen worden gelijk ingezet op projecten zoals het afwikkelen van parkeerbezwaren of het verlenen van vergunningen. Daarna volgen ook opdrachten op detacheringsbasis als deze beschikbaar zijn. In september gaat er weer en lichting van start. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar, maar de ervaring leert dat die snel gevuld zijn na de zomer.

Hoe ziet Angela haar toekomst bij MB-ALL? “Ik wil doorgroeien tot senior handhavingsjurist en nog beter worden in wat ik doe. Wat ik nu doe, vind ik heel erg leuk om te doen. Ik zit op mijn plek.”

Ook werken als jurist bij MB-ALL?