Skip to main content

“Mensen zien het werk als juridisch medewerker parkeerbezwaren als een mooie manier om werkervaring op te doen en door te groeien.”

Wat doet een projectleider parkeerbezwaren bij MB-ALL? We laten Bas Westerik aan het woord.

Bas Westerik is projectleider parkeerbezwaren bij MB-ALL. Hij werkt in opdracht van ParkeerService, een coöperatie van en voor gemeenten die gespecialiseerd is in alle aspecten van parkeren. Als projectleider stuurt hij een team aan van 7 mensen die de parkeerbezwaren afhandelen en vergunningsaanvragen verwerken. Drie jaar geleden had Bas niet kunnen denken dat dit zijn toekomstige baan zou worden. Bas vertelt: “Ik ben opgeleid als jurist en ambieerde geen projectleidersrol, maar ben er op een natuurlijke manier in gerold. In de praktijk leer je zoveel meer dan uit de boeken. Zo kom je erachter: eigenlijk is dit wel wat voor mij.”

Inmiddels heeft Bas meer dan 2000 parkeerbezwaren voorbij zien komen. Soms is iets niet goed gegaan met een parkeervergunning, is iemand vergeten te betalen of is er een andere reden om in bezwaar te gaan tegen een parkeerboete. Dan komen Bas en zijn team in beeld. Het team beoordeelt de bezwaren en stuurt naar de klant het besluit met daarin de onderbouwing van het ongegronde danwel gegronde besluit. Ook handelt Bas voor Parkeerservice de beroepszaken af. Bas: “Namens ParkeerService treed ik als jurist op voor de gemeente. Ik vertegenwoordig de gemeente tijdens de zitting en ik onderbouw waarom ik denk dat het bezwaar ongegrond is. Mensen verzinnen allerlei redenen om bezwaar aan te tekenen. Je kunt het echt zo gek niet bedenken.” Hij vertelt over een ouder echtpaar dat een bon had gekregen en het daar niet mee eens was: “Deze meneer had een boekje van de ANWB meegenomen naar de rechtbank. Dat boekje was nogal oud; het was uitgegeven voor het eurotijdperk. Hierin stond vermeld dat je in die straat niet hoefde te betalen. Dat argument heeft de rechter helaas niet kunnen overtuigen”, zegt Bas lachend.

Als projectleider werkt Bas 24 uur per week. Sinds april is hij ook ingezet op ander project in de gemeente Losser. Daar houdt hij zich bezig met het intrekken van omgevingsvergunningen. Bas licht zijn werk toe: “Als mensen iets willen bouwen, vragen ze een vergunning aan. Als de bouw dan niet plaatsvindt, moet de vergunning eigenlijk weer ingetrokken worden omdat regelingen veranderen. Bij de gemeente Losser is dit lang blijven liggen. Zo behandel ik aanvragen uit 2011. Het gaat om veel dossiers.”

Bas is jurist van huis uit. In 2017 rondde hij zijn hbo-studie rechten af en in maart 2018 startte hij bij MB-ALL als juridisch medewerker parkeerbezwaren. Hoe hij bij MB-ALL terecht is gekomen? “Ik wist nog niet goed wat ik wilde na mijn opleiding. Ik was breed opgeleid en had echt geen idee. Ik zag een vacature bij MB-ALL en daar heb ik op gereageerd. Het eerste gesprek was heel leuk en daarna ging het snel. Na een week had ik al een contract getekend.” De klik met de mensen van MB-ALL en het enthousiasme waren voor hem doorslaggevend. Bas: “Ik voelde me gelijk heel welkom. Er werkt een bepaald slag mensen bij MB-ALL en dat past goed bij mij. Iedereen staat open voor een praatje, er is geen hiërarchie, je maakt net zo goed een praatje met de directeur als met ieder ander. Het is altijd heel gezellig op kantoor.”

“Ik voelde me gelijk heel welkom. Er werkt een bepaald slag mensen bij MB-ALL en dat past goed bij mij.”

Het thuiswerken van afgelopen jaar was niet helemaal Bas zijn ding. “De muren kwamen op een gegeven moment echt op me af. Om met 6/7 mensen in je team goed contact te houden, moet je elkaar op een dag veel spreken. Eerst ging dat allemaal telefonisch, maar later ben ik meer naar kantoor gegaan. Ik vind het prettiger om mensen vanuit kantoor aan te sturen. Het gaat net even makkelijker als je bij iemand mee kan kijken op het scherm.”

Werken op basis van vertrouwen vindt Bas heel belangrijk. “Ik ga ervan uit dat mensen hun werk doen. Ik geef ze veel vrijheid en ga mensen niet controleren, ook niet als ze thuiswerken. Ik vind het fijn om contact te hebben, ik bel veel en mensen mogen mij bellen. Ik denk dat ik in dat opzicht wel heel benaderbaar ben. Ik heb het idee dat mensen in mijn team dat ook vinden. Ze komen in ieder geval makkelijk naar me toe.”

In Bas zijn team zitten veel jonge mensen die net klaar zijn met hun rechtenstudie hbo/wo of nog bezig zijn met studeren. Bas: “Ik ben ook net 30. Dan is het heel leuk om een jong team aan te sturen. Iedereen in mijn team werkt deeltijd en op basis van een nulurencontract. Deze flexibiliteit werkt twee kanten op: als er minder werk is, werk je ook minder uren. Maar als je zelf minder wilt werken, kan dat ook. Mensen zien het werk als juridisch medewerker parkeerbezwaren als een mooie manier om werkervaring op te doen en door te groeien. Dat maakt dat de samenstelling van het team steeds wijzigt. Die dynamiek vind ik erg leuk.”

Waar wil hij zelf naartoe groeien op termijn? “Ik wil meer juridische projecten gaan doen. Zoals het project in Losser. Nu gaat het grootste deel van mijn tijd naar het leiden van projecten. Daar heb ik veel van geleerd, maar ik wil op den duur ook mijn juridische ervaring uitbreiden. Ik heb ervaren dat als ik goed mijn best doe, ik ook veel kan bereiken. Ik heb mezelf in 3 jaar tijd enorm kunnen ontwikkelen. Ik ben echt gegroeid.”

Ook werken als jurist bij MB-ALL?