Skip to main content

“De sfeer is heel prettig. Het voelt ondanks dat we snel groeien nog altijd als een familiebedrijf.”

Christiaan van Essen; expert op het gebied van crisisbeheersing en evenementenveiligheid

Christiaan van Essen is werkzaam als Adviseur veiligheid bij MB-ALL. Binnen het team veiligheid is hij degene die zich met name bezighoudt met crisisbeheersing en evenementenveiligheid. Dat is echt zijn expertise en daar zit ook zijn ‘drive’. Dat hij zijn werk heel leuk vindt, blijkt wel uit het feit dat hij momenteel twee opdrachten doet. Zo is hij actief als teammanager van het regionaal netwerkteam bevolkingszorg in de regio Gelderland-Midden en daarnaast is hij senior projectleider bij de Omgevingsdienst in Utrecht. Christiaan vertelt: “Ik heb zelf gevraagd of ik 40 uur kon werken. Dat is niet standaard, normaal werken we maximaal 36 uur per week, maar ik wilde beide opdrachten doen. Mijn vrije middag op vrijdag vind ik ook prettig, maar deze kans wilde ik niet laten lopen!”

Na zijn vwo had Christiaan zijn zinnen gezet op de politieacademie. Maar het liep anders. Christiaan licht toe: “Ik was pas 17. Het advies was om eerst maar wat levenservaring op te gaan doen.” Het werd de studie Integrale Veiligheidskunde in Deventer. Deze hbo-studie lijkt op bestuurskunde, maar is specifiek gericht op veiligheid. In Den Bosch en Utrecht had hij de studie ook kunnen doen, maar het werd Deventer: “In Den Bosch liep iedereen in pak, dat is mij te veel poeha”, aldus Christiaan. Utrecht matchte ook niet, maar Deventer was een schot in de roos. “Het was lekker ‘to the point’ en daar houd ik wel van. De focus op externe veiligheid en crisisbeheersing sloot ook goed aan bij mijn interesses.”

De politieacademie verdween van zijn verlanglijstje. Hij ontdekte al snel wat beter bij hem paste: “Ik deed na mijn studie een traineeship in Amsterdam bij een bedrijf dat actief was op het snijvlak van procesmanagement en informatievraagstukken. Dat in combinatie met crisismanagement leek een gat in de markt.” Na het traineeship kwam Christiaan bij Capgemini terecht. Daar leerde hij het consultancywerk kennen en heeft hij zowel landelijk als binnen verschillende veiligheidsregio’s een groot netwerk opgebouwd.

Christiaan werkte bij de gemeente Duiven en Westervoort als Adviseur openbare orde en veiligheid toen hij in 2019 benaderd werd door MB-ALL. MB-ALL was bezig met het opzetten van een team veiligheid en wilde Christiaan graag aan boord hebben. Voor Christiaan kwam de uitnodiging op het juiste moment: “Ik zocht verdieping en meer afwisseling. Na twee jaar in de dezelfde organisatie, met dezelfde vraagstukken en met dezelfde burenruzies, was ik toe aan iets anders.” Hoezo burenruzies? Christiaan legt uit: “Als er burengedoe is, kan de politie er eigenlijk vrij weinig mee. Als Adviseur veiligheid binnen de gemeente kun je dan ingezet worden om te bemiddelen. Het zijn vaak terugkerende ruzies. In de lente begint het als de mensen hun huizen weer uitkomen, in de zomer laait het op en in de herfst en winter is het vaak rustig. Zeker niet vervelend om te doen, maar mijn ambities reikten verder.”

“We voegen ons bij MB-ALL graag naar de rol die gevraagd wordt door de opdrachtgever, zodat we een zo groot mogelijk bijdrage aan de organisatie kunnen leveren.”

 

Bij MB-ALL kan hij doen waar hij goed in is: crisisbeheersing en evenementen. “Zodra er iets met crisis geroepen wordt, kijkt het team naar mij”, zegt Christiaan lachend. Die rol van expert ligt hem goed. Binnen het regionaal netwerkteam bevolkingszorg waar hij momenteel gedetacheerd is, is hij in korte tijd doorgegroeid van adviseur naar teammanager. Christiaan: “Ik ben bij de veiligheidsregio begonnen als vervanger van een adviseur die met zwangerschapsverlof ging. Toen kwam corona ten tonele. Wat wordt mijn functie, vroeg ik mezelf af? Ga ik alleen doen wat mijn voorganger deed of ga ik me in corona verdiepen? Ik heb beiden gedaan. Toen de leidinggevende wegging, werd ik benaderd of ik niet teammanager wilde worden. Ik kreeg een reeks mooie complimenten en iedereen in het team vond het vanzelfsprekend dat ik de rol overnam. Heel bijzonder om te ervaren. Besloten is dat ik de functie de komende twee jaar opvul tot de evaluatie van de wetgeving waarschijnlijk zal gaan leiden tot een aangepaste structuur. We voegen ons bij MB-ALL graag naar de rol die gevraagd wordt door de opdrachtgever, zodat we een zo groot mogelijk bijdrage aan de organisatie kunnen leveren.”

Naast deze opdracht werkt hij ook als senior projectleider bij de Omgevingsdienst in Utrecht. Hoe zorgt hij ervoor dat hij als leidinggevende alle ballen in de lucht kan houden? “Ik heb bij beide opdrachtgevers goede afspraken gemaakt over bereikbaarheid. Als mensen uit mijn team om 7 uur ‘s avonds bellen dan neem ik op omdat ik ervan uitga dat het nodig is.”

Werken bij MB-ALL bevalt Christiaan erg goed. “De sfeer is heel prettig. Het voelt ondanks dat we snel groeien nog altijd als een familiebedrijf. Wat ik heel belangrijk vind, is dat we met elkaar goed de balans bewaken. Ik werk nu 40 uur, dat is mijn keuze, maar ik kan altijd terug naar 36 uur. Wat ook prettig is, is dat MB-ALL investeert in je opleiding en dat je hiervoor vrij krijgt. Dat is niet vanzelfsprekend.” De tijd bij MB-ALL is voor Christaan echt voorbij gevlogen. “Ik heb tot op heden altijd opdrachten gehad en heb me nog niet hoeven te vervelen. Voorlopig is de markt oververhit en dat zal nog wel even blijven!”

Ook werken als adviseur bij MB-ALL?