“Wat kunnen we nog meer bieden aan de mensen zodat ze de juiste kennis hebben als ze de straat opgaan? Dat is waar we voortdurend mee bezig zijn.”
Edwin aan het woord over de BOA Basisopleiding en ambities van MB-ALL
Edwin Sluijters is sinds november 2019 in dienst bij MB-ALL en samen met zijn collega én goede vriend André verantwoordelijk voor de BOA opleidingen. “Ik kan hier echt mijn expertise kwijt en er is veel waardering voor wat ik doe. Ze vinden het echt leuk dat ik er ben, hier ben ik geen nummer. Dat is heel prettig om te ervaren.”
Edwin was geen onbekende toen hij in dienst kwam. Hij werkte daarvoor al als ZZP-er bij MB-ALL. Edwin vertelt: “Ik werkte al 20 jaar in dienst van de gemeente Rotterdam als docent handhaving. Op de vrijdag gaf ik les als ZZP-er. Bij MB-ALL begonnen ze ook met het opleiden van mensen. Via André ben ik hier terecht gekomen. Ik merkte dat MB-ALL een leuk bedrijf is met mooie ambities om te groeien. Mijn werk bij de gemeente kabbelde wat voort. Het liep allemaal wel, maar ik miste de spanning van iets nieuws. Daarom heb ik de kans aangegrepen en zelf kenbaar gemaakt dat ik hier graag wilde komen werken.”
Edwin is bevoegd docent en geeft de BOA Basisopleiding, theorie en praktijk. In ca. 12 weken worden mensen klaargestoomd om BOA te worden. “Iedereen moet dezelfde vooropleiding doen. Anders kan je niet beëdigd worden. Na de opleiding ben je nog geen handhaver. Je moet alles nog gaan leren in de praktijk. Je gaat meelopen met een ervaren handhaver die je begeleidt. Ook moet je vervolgopleidingen en modules doen om je verder te specialiseren.”
De opleidingen van MB-ALL zijn flink in ontwikkeling. Edwin vertelt: “Wat kunnen we nog meer bieden aan de mensen zodat ze de juiste kennis hebben als ze de straat opgaan? Dat is waar we voortdurend mee bezig zijn. We hebben de BOA-Basisopleiding uitgebreid met een communicatietraining, agressietraining en modules integriteit en wet- en regelgeving. Wel zo fijn voor gemeentes dat ze BOA’s inhuren die gelijk ingezet kunnen worden.” Daarnaast zijn er nieuwe opleidingen in de maak zoals een DHW-opleiding, opleiding tot jeugdboa en de opleiding BOA OV.
Voor de BOA Basisopleiding heb je geen specifieke achtergrond nodig, maar dat maakt de opleiding zeker niet voor iedereen geschikt. Wanneer ben je wel geschikt om BOA te worden? Edwin legt uit: “Je moet goed met veel verschillende mensen kunnen omgaan, stressbestendig zijn en affiniteit hebben met de stad waar je werkt. Je bent toch een soort gastheer/vrouw. Dat moet je leuk vinden.” Hij vertelt verder: “Goed communiceren is misschien wel het allerbelangrijkste. Ik leer mensen altijd om niet te snel in de machtspositie te gaan zitten. Jouw houding en gedrag als BOA bepalen veel.” Edwin voegt er nog iets aan toe: “Als je kiest voor dit werk, dan moet je zeker weten dat je het wilt. Ga het vooral niet doen omdat je denkt ‘ik heb geld nodig’. Het is echt een vak!”
Je kunt niet niet communiceren. Daar moet je je bewust van zijn.”
De BOA Basisopleiding is een pittige opleiding op MBO-3 niveau waarbij je in korte tijd veel moet leren. De opleiding bestaat uit theorie en praktijk. In de ochtend wordt theorie gegeven en in de middag zijn er veel rollenspellen om te oefenen. In een kleine groep van (nu) 10 cursisten ga je aan de slag. De mensen zijn heel divers. “Je ziet veel mensen met een achtergrond in de beveiliging, of mensen die de HTV-opleiding hebben gedaan maar niet hebben afgerond. Maar er zijn ook mensen uit hele andere branches die zich laten omscholen tot BOA. Laatst had ik een man in de opleiding die kapper was geweest. Door corona moest hij de zaak sluiten. Hij heeft zijn BOA-certificaat gehaald en is nu aan het werk als BOA op straat.”
Edwin is zelf ook BOA geweest en heeft gewerkt als milieucontroleur. Hij heeft in die rollen veel mensen begeleid en opgeleid. En dat doet hij nog steeds graag. “Ik wil mensen wat leren en bijbrengen qua houding en gedrag. Rustig blijven is echt mijn talent. Je kunt niet niet communiceren. Daar moet je je bewust van zijn. Je moet je goed beseffen dat je altijd een reactie kunt verwachten.” Edwin zit zelf ook nog vol ambitie. “Ik vind het leuk om de opleiding te geven, beter te maken en nog meer af te stemmen op de verschillende leerstijlen van cursisten. In de toekomst wil ik graag BOA’s gaan coachen en hierin een coördinerende rol spelen.”