Werken als expert op het gebied van BIBOB en ondermijning; het boeiende werk van adviseur Henk de Vries.
Henk de Vries werkt inmiddels 2 jaar bij MB-ALL als Adviseur Veiligheid. Zijn expertise op het gebied van BIBOB en ondermijning is indrukwekkend te noemen. Momenteel is hij werkzaam als strategisch adviseur voor de burgemeester van Teylingen en is hij gedetacheerd bij HLTsamen, de werkorganisatie van de gemeente Hillegom, Lisse en Teylingen. Henk: “Mijn collega’s en ik zeggen weleens gekscherend tegen elkaar: ‘Wat wij doen op het gebied van ondermijning en BIBOB is echt Champions League-niveau’. Misschien wat overdreven, maar zo ervaar ik het wel!”
Als adviseur van de burgemeester ben je eerste aanspreekpunt op het gebied van openbare orde en veiligheid. Je moet goed weten wat er speelt in een gemeente. Henk vertelt: “Ik hou alles bij, kranten, social media en ook de lokale suffertjes. Die zijn juist heel interessant. Ook heb ik veel contacten binnen de gemeentelijke organisatie en gebruik ik mijn voelsprieten om te snappen hoe het politieke veld in elkaar steekt.”
Hoe is Henk in dit werkveld terecht gekomen? Na zijn middelbare school was er de dienstplicht. Hij wilde liever een HBO-opleiding gaan doen, maar kreeg geen uitstel en hoorde bij de laatste lichting jongens die nog 14 maanden in dienst moest. Na zijn diensttijd ging hij aan het werk en alsnog studeren. Hij deed de Bestuursacademie met afstudeerrichting ‘hogere bestuursambtenaar’. Daarna volgde een mooie carrière waarin hij zich steeds meer ging toeleggen op ondermijning en in het specifiek de Wet BIBOB. Henk vertelt: “In 2002 werkte ik voor de gemeente Oud-Beijerland. Bij wijze van experiment heb ik de methodiek van de wet BIBOB toen alvast toegepast terwijl hij eigenlijk nog niet bestond. En met succes.” In 2005 ging Henk naar de gemeente Leerdam. De burgemeester vertelde dat hij de binnenstad wilde opschonen en vroeg of hij hem daarbij wilde helpen. “Er was sprake van zware criminele invloeden in de horeca. Niveau Holleeder. Dan weet je wat ik bedoel.” Henk zorgde er mede voor dat alle horeca gescreend werd. Vergunningen werden ingetrokken en bedrijven gesloten. Boeiend werk om te doen, maar niet geheel zonder risico’s.
“Bedreigingen kunnen voorkomen”, vertelt Henk. “Dat is het nadeel van mijn werk. Als jij ervoor zorgt dat een coffeeshop of horecazaak gesloten wordt, dan vinden mensen dat niet leuk.” Van de meeste bedreigingen ligt Henk niet wakker, maar één situatie was wel zeer ernstig. “Het ging zo ver dat ik beveiliging om mijn huis nodig had. In zo’n situatie merk je wel dat het belangrijk is dat je een kort lijntje hebt met de burgemeester en politie. ‘Jij doet dit allemaal voor onze gemeente, dus wij zorgen goed voor jou’, zeiden ze tegen me. Dat voelde heel goed om die steun te ervaren. De persoon die me bedreigde is gelukkig opgepakt en veroordeeld.”
“Wat wij doen op het gebied van ondermijning en BIBOB is echt Champions League-niveau.”
Henk houdt zich veel bezig met de veiligheid van bedrijventerreinen. Daarbij heeft hij met veel verschillende partijen te maken. In gesprek gaan met de ondernemers is voor hem altijd de eerste stap. “Ik organiseer ondernemersavonden en ga geluiden ophalen. Ik laat ook zien op welke wijze we aan een veilig ondernemersklimaat willen werken en wat daarvoor nodig is. ‘Vertel me maar waar je tegenaan loopt’, is de vraag die ik altijd stel. Zo kun je veel integere ondernemers meekrijgen en de rotte appels eruit vissen.”
Over rotte appels gesproken. Soms heeft Henk gesprekken met ondernemers die heel bereidwillig meedoen. Maar schijn bedriegt. Henk: “Later zie ik dan in het dossier dat het hele foute figuren zijn waar ik mee gesproken heb.” Drugslabs, hennepkwekerijen of seksclubs; het komt vaker voor dan je denkt. Ondernemers hebben daar echt last van. “Een ondernemer zei laatst tegen me: ‘Het is voor mij niet meer te doen. Als ik wil uitleggen waar mijn bedrijf zit, moet ik zeggen dat ik tegenover een seksclub zit. Dat wil je niet.’ Om de veiligheid van bedrijfsterreinen te vergroten, wordt er van alles ondernomen. Vooral het creëren van gezamenlijkheid is belangrijk. Henk licht toe: “Samen een vuist maken. Samen een stapje extra zetten om af te komen van het negatieve imago. Daar help ik de ondernemers graag bij.”
De overstap twee jaar geleden naar MB-ALL was een bewuste keuze. “In 2009 ging ik werken bij het RIEC. Daar heb ik 10 jaar gezeten en allerlei verschillende functies bekleed, zoals Bibob-expert, plaatsvervangend hoofd RIEC en accountmanager. We zochten op een gegeven moment een nieuwe analist. Zo kwam MB-ALL-IN beeld. Suzanne (collega van MB-ALL) kwam bij het RIEC werken en via haar kwam ik in contact met Marsha. Daarna is de bal gaan rollen.”
Na 10 jaar was hij toe aan iets nieuws. Terug naar een gemeente wilde hij niet. Detachering bood hem wat hij zocht: afwisseling, avontuur en vrijheid. Henk legt uit wat hem zo aanspreekt aan werken bij MB-ALL: “Je zit direct bij de burgemeester aan tafel en die gaat op jouw expertise af. Daar word je namelijk voor ingehuurd. Je hoeft niet eerst door allerlei lagen heen en hebt minder last van de bureaucratie binnen een gemeentelijke organisatie. Ook kan je zelf de leuke klussen uitzoeken en krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en je eigen ideeën in te brengen. En daarnaast is het heel prettig om samen te werken met een team leuke collega’s.” Ook het coachen van medewerkers en teams bij opdrachtgevers is iets wat Henk graag doet. Dat hoort vaak formeel niet bij de opdracht, maar is voor Henk wel belangrijk. “Je tijdelijke collega’s helpen om te groeien en zich te ontwikkelen. Dat is echt een bonus. Als het een beetje lukt om zo’n team dan na een tijdje weer los laten en te zien dat het beter gaat, dan heb ik echt het gevoel dat ik waarde heb toegevoegd.”
Henk zit zeker niet stil. Waar hij kansen ziet, pakt hij die op. Henk: “Ik heb ontdekt dat ik het heel leuk vind om MB-ALL goed in de kijker te spelen.” Zo heeft hij een signalenboekje ontwikkeld, pocketproof, met de belangrijkste ondermijningsthema’s kort samengevat. Hoe herken je snel de signalen van criminele praktijken? Dat is belangrijk om te weten voor BOA’s maar bijvoorbeeld ook voor HTV-studenten. En daar kan ik hen ook op trainen.”
Verder houdt Henk zich bezig met een project datagedreven sturing om signalen van zware criminaliteit sneller boven tafel te krijgen door het koppelen van informatiebronnen. Ook werkt hij als gastdocent voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO), onderdeel van Euroforum. Daar geeft hij colleges aan BIBOB-adviseurs en coördinatoren. Met SBO heeft MB-ALL dankzij Henk een samenwerkingsverband. “We doen nu standaard mee in het ondermijningscongres dat eens per jaar wordt georganiseerd. Nieuwe contacten leggen, nieuwe kansen creëren. Dat pas goed bij mij!”