Skip to main content

“De opleiding zelf was heel leuk. Pittig maar niet lastiger dan de opleiding voor domein 1.”

Inge Ranzijn: door MB-ALL opgeleid tot BOA OV en nu actief op de stations van Amsterdam 

Van kraanmachinist naar werken als BOA; dat is met recht een carrièreswitch te noemen. Inge Ranzijn deed het. Ze is een dame die weet hoe ze zich staande moet houden in een pittig beroep en tegelijkertijd begrijpt hoe ze met mensen in gesprek kan gaan om problemen op te lossen. Via MB-ALL kreeg ze de kans om de BOA Basisopleiding te doen om vervolgens te gaan werken in domein 1. Daar bleef het niet bij. Ze deed ook nog aanvullend de opleiding BOA OV en is nu actief op en rond de stations van Amsterdam.

In haar zoektocht naar ander werk met beter passende werktijden kwam Inge eerst op kantoor terecht als ‘virtual assistant.’ Maar dat was het niet voor haar. Inge vertelt: “Ik ben geen stilzitter, maar hou van actie. Een vriendin van me zei: ‘Waarom word jij geen BOA? Dat is echt iets voor jou.’ Daar had ik nog nooit over nagedacht. Wel wilde ik vroeger bij de politie of landmacht. Ik ben me gaan oriënteren en kwam in gesprek met MB-ALL. De opleiding paste me heel goed. Ik ben er volledig voor gegaan en ben blij dat ik deze stap heb gezet. Ik heb mezelf helemaal gevonden!”

Na het succesvol afronden van de opleiding, kon Inge aan de slag als BOA domein 1. Een hele leuke baan vond ze zelf, maar er kwam nog een kans voorbij. “MB-ALL was net gestart met de opleiding BOA OV. Ad Otten vroeg of het wat voor mij was. Ik heb ja gezegd en daar heb ik echt geen spijt van. Dit werk past nog veel beter bij mij dan BOA domein 1”, vertelt Inge enthousiast. Wat maakt het werk zo leuk? Inge: “In het OV ben je constant met mensen bezig. Je kunt echt problemen oplossen en mensen helpen.”

De stations in Amsterdam zijn haar werkgebied. Hier houdt ze, samen met haar collega’s, voortdurend haar ogen en oren open om te zien of alles goed en volgens de regels verloopt. Saai is het zeker niet. Er gebeurt van alles. Gesprekken met jongeren, daklozen, verslaafden; ze maakt van alles mee. Inge vertelt over een voorval op station Amsterdam CS: “Er kwam een meisje naar me toe. Ze vroeg of ik iemand had gezien. Het ging om een vermist persoon. We zijn eropaf gegaan. Toen vonden we haar. Ze was nog jong en kwam uit een gesloten inrichting. We hebben de politie erbij gehaald. Het meisje ging hyperventileren. Ik was bij haar om haar te kalmeren. Dat maakt wel indruk zo’n situatie.”

“In het OV ben je constant met mensen bezig. Je kunt echt problemen oplossen en mensen helpen.”

 

Inge werkt in een vast team van ca. 20 personen. Over de collega’s, waarmee ze dagelijks optrekt, is Inge lovend: “Het is een heel leuk team met stuk voor stuk aardige mensen. Ze vangen me goed op en ik leer zoveel in korte tijd. Ik kom uit de bouw en ben natuurlijk nog heel groen in dit vak. Dan is het fijn dat er mensen bij je zijn die al 20 of 30 jaar in het vak zitten. De sfeer is gezellig, mensen zijn vriendelijk en ik word volledig gelijk behandeld, ook al ben ik een ingehuurde BOA.”

De rest van haar collega’s is vast in dienst van de Gemeente Amsterdam. Als haar halfjaarcontract eindigt, zal Inge ook worden overgenomen door de gemeente. Inge licht toe: “Ingehuurde BOA’s mogen niet met wapenstok lopen. Ik hoop de wapenstok niet veel te hoeven gebruiken, maar het gebeurt weleens. En dan is het voor je eigen bescherming. Het blijft wel A’dam natuurlijk. De sfeer kan hier ineens omslaan.”

Hoe heeft ze de BOA OV opleiding eigenlijk ervaren? Inge vertelt: “De opleiding zelf was heel leuk. Pittig maar niet lastiger dan de opleiding voor domein 1. Het voordeel was dat ik zo door kon. Ik was net klaar met de basisopleiding, dus zat er nog goed in qua leren.” Dat praktijk en theorie nog weleens verschillen, heeft Inge al mogen ervaren. “Ik dacht dat het werk van een BOA OV meer in de trein of metro zou plaatsvinden en verwachtte bijvoorbeeld meer kaartcontroles. Maar daarvoor heeft het GVB (Gemeentelijk Vervoersbedrijf) zelf mensen in dienst. Wij zijn er echt voor de overlast op en rond stations.”

Op de vraag wat je allemaal in huis moet hebben om BOA domein 4 te worden, is Inge heel duidelijk: “Je moet stevig in je schoenen staan, letterlijk en figuurlijk. Wat levenservaring is ook wel handig.” Na het succesvol afronden van de BOA OV opleiding, volgde er nog een psychologische test bij de Gemeente Amsterdam. Inge vertelt: “Die psychologische test was best pittig. Er was een rollenspel, een soort IQ test en een gesprek met psycholoog. Amsterdam heeft de zwaarste toelatingstest. Ik ben best wel trots dat ik die heb gehaald!” Wat maakt haar nou naar eigen zeggen zo geschikt voor deze baan? Inge: “Ik ben empathisch maar kan heel goed mijn grenzen aangeven. Ik probeer altijd met mensen mee te denken en oplossingen te bedenken, maar als het moet treed ik stevig op.” Kortom een mensenmens die haar weg heeft gevonden in de wereld van de handhaving!

Meer over de BOA OV opleiding