Skip to main content

“MB-ALL heeft veel DHW-controleurs in vaste dienst. In september start weer een nieuwe klas. Dus er komen er alleen maar meer bij!”

Marjan is DHW-controleur en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de regels binnen de horeca worden nageleefd.

24 juni 2021

Marjan Riedstra is drank- en horecacontroleur bij MB-ALL, ook wel DHW-controleur genoemd. Vergunningcontroles, leeftijdscontroles, evenementencontroles en het controleren of de coronamaatregelen worden nageleefd: Marjan doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de regels binnen de horeca worden nageleefd. Soms ontkom je niet aan het geven van een boete of het opleggen van een dwangsom, maar dat is niet een doel op zich. “De horeca heeft het al zwaar genoeg gehad in deze tijd. Op dit moment moet je vooral een adviserende rol aannemen richting horecaondernemers. Het gesprek aangaan, benoemen wat er niet goed gaat en een oplossing aanreiken; daar gaat het om. Dan kom je er meestal samen wel uit”, aldus Marjan.

Marjan is begonnen bij MB-ALL in 2016. Ze heeft net haar eerste jubileum gehad. Marjan vertelt: “Daarvoor werkte ik 5 jaar bij een gemeente in Friesland. Na de geboorte van mijn zoontje ben ik er even een jaar uit geweest en daarna zocht ik een baan die ik goed kon combineren met de zorg voor mijn kinderen. Ik wilde niet meer fulltime op straat werken.” Die flexibiliteit vond ze bij MB-ALL. Marjan is als controleur actief in de provincie Friesland waar ze ook woont. Verder werkt ze veel vanuit huis om de planning te verzorgen voor alle DHW-collega’s. Ook is ze landelijk aanspreekpunt voor gemeenten die een verzoek indienen voor het controleren van horecazaken.

Hoe gaat zo’n controle in zijn werk? Marjan legt uit: “De ene keer kondigen we ons aan, maar soms ook niet. Dan gaan we net als een normaal iemand naar binnen om te observeren. Bij evenementen kijken we vooral naar jongeren. We komen op grote dancefeesten, maar ook op boerenfeesten die hier in Friesland erg populair zijn. Ik ben ook aan het werk geweest op het Oerrock festival, een driedaagse rock- en popfestival. Miss Montreal trad op, Kraantje Pappie, Kensington; echt een gigantisch groot feest. Wat dat betreft heb ik echt een leuke baan!” Tijd om dan zelf uit haar bol te gaan, is er helaas niet want werk is werk.

Het doel is om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Boetes deelt ze uit, als ze in de betreffende gemeente handhavend mag optreden, maar liever gaat ze het gesprek aan. Wordt er weleens vervelend gereageerd? Marjan vertelt: “Nou eigenlijk niet. Maar dat ligt er ook aan hoe je zelf bent. ‘Maar mevrouw om 12 uur word ik 18 jaar’, zei een jongen een keer tegen me. Dan ben ik er niet zo één, dat ik je dan op de bon slinger. Dan zeg ik: ‘Leuk dat je 18 wordt, maar dit drankje gooi je nu wel even weg. Dan kun je om 12 uur een nieuw drankje bestellen.’ Uiteraard wordt het legitimatiebewijs wel even door ons gecheckt.”

“Ik heb zelf mijn baan gecreëerd. Dat vind ik het mooiste, je kunt alles bereiken bij MB-ALL. Alle mogelijkheden zijn er.”

Als DHW-controleur leer je vanzelf om je onopvallend te bewegen in een ruimte. Marjan: “Ik word weleens herkend, maar als ik in een feesttent ben, dan ben ik steeds op een andere plek. Mijn collega en ik splitsen ons op. Dan val je minder op. Voor vergunningcontroles maak ik me overigens wel altijd vooraf bekend.” Marjan werkt met verschillende collega’s. Soms met minderjarigen, die net hun DHW papiertje hebben behaald of die nog de HTV-opleiding doen. “Het is leuk om jongere mensen het vak te leren. Zo kunnen ze ervaring opdoen. Ik ga dan als derde persoon mee. Dan geef ik aanwijzingen en coach ik ze. Zo heb ik het vak zelf ook moeten leren.”

De verschillende werkzaamheden zijn voor haar goed te combineren. Vergunningcontroles doet ze vooral doordeweeks en horecabezoeken zijn veelal in het weekend. Bijkomend voordeel van haar functie is dat ze zelf de planning maakt. “Ik heb zelf mijn baan gecreëerd. Dat vind ik het mooiste, je kunt alles bereiken bij MB-ALL. Alle mogelijkheden zijn er. Als ik morgen zeg ‘Ik wil iets anders doen’, dan kan ik dat ook.”

Als DHW-controleur is er altijd werk. Toen corona kwam en de horeca moest sluiten, werden er veel controles bij supermarkten en slijterijen gedaan. Ook bleken niet alle horecazaken zich te houden aan het openingsverbod. Nu met het EK voetbal stromen de – vaak last minute- aanvragen voor een horecabezoek weer binnen. ‘Kunnen we donderdag nog een controle krijgen?’ Bijna alle gemeenten willen controle om te zien of er niet massaal op groot scherm voetbal wordt gekeken. Niet aan alle aanvragen kan worden voldaan, maar gelukkig heeft MB-ALL veel DHW-controleurs in vaste dienst. In september start weer een nieuwe klas. Dus er komen er alleen maar meer bij!”

Als het aan Marjan ligt komt er zeker nog een jubileum: “Ik ben erg trots op mijn werk en hoop dat ik nog jaren deel mag uitmaken van dit fantastische bedrijf!”

Is de baan van DHW controleur iets voor jou?