“Je bent als toezichthouder een lopend VVV-kantoor. Ze zien je blauwe uniform en ze vragen dan van alles.”
Doorzetter Ruud weer aan het werk in Amsterdam
Ruud Hillebrand is fietscoördinator op het Leidseplein in Amsterdam. Ruud en zijn team zorgen ervoor dat het Leidseplein fietsvrij blijft. Dat is een uitdaging, zacht uitgedrukt. Maar het werk past goed bij Ruud, want hij is sociaal en werkt graag in de buitenlucht. Dit is zijn verhaal.
Voorheen werkte Ruud als postbode. Wel 42 jaar lang. In 2013 nam zijn leven helaas een onverwachte wending. Op het Osdorpplein zakte hij in elkaar: een hartaanval. Ruud was toen 57 jaar. Hij lag vier weken in het ziekenhuis. Stap voor stap moest hij alles weer opbouwen. Waar hij voorheen enorm fit was, was zijn conditie erg slecht. “Vroeger noemde ze mij wel eens beer. Omdat ik zo sterk en breed was. Maar nadat ik uit het ziekenhuis kwam, was ik al uitgeput van het lopen naar mijn auto.” In totaal duurde zijn revalidatie negentien maanden.
Ruud ging op zoek naar een nieuwe baan. Dat bleek al snel een lastige klus. De meeste vacatures waren fysiek te zwaar. Of werkgevers vonden hem te oud. “Ik had na een tijd zo’n pak aan brieven”, zegt Ruud terwijl hij duim en wijsvinger een paar centimeter uit elkaar houdt. Uiteindelijk kwam Ruud via een jobcoach in contact met MB-ALL. Nu werkt Ruud in het centrum van de stad waar hij geboren en getogen is. Ruud spreekt bezitters van fietsen en scooters aan en plaatst kaartjes op de verkeerd geparkeerde fietsen. Die verwijzen fietsers naar de fietsboten en fietsenstallingen rondom het plein. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat het drukke Leidseplein zo veel mogelijk fietsvrij is.
“Je moet wel echt gemotiveerd zijn om dit werk te doen en het moet bij je passen.”
Soms is dat niet eenvoudig. Ruud vertelt: “Er zijn Amsterdammers die al jaren gewend zijn hun fiets op het Leidseplein te parkeren, als ze de stad in gaan. En er zijn toeristen die het liefst de huurfiets strak voor de coffeeshop plaatsen. De kaartjes die op de fietsen worden geplaatst vliegen er doorheen.” En dat zal ook nog wel even duren, denkt Ruud. Het sociale aspect van het werk bevalt Ruud heel goed: “Je bent als toezichthouder een lopend VVV-kantoor. Ze zien je blauwe uniform en ze vragen dan van alles. Bijvoorbeeld waar het Rembrandtplein is, of waar ze hun auto mogen parkeren.” Op mijn vraag of hij anderen zou aanraden om dit werk te doen, reageert Ruud nuchter: “Ja, maar je moet wel echt gemotiveerd zijn om dit werk te doen en het moet bij je passen.”
Is de functie van Ruud ook wat voor jou? Als grootste particuliere werkgever voor BOA’s hebben we jou genoeg te bieden!