Skip to main content
Sherita Boa MB-all

“Ik ben een doorzetter. Als ik ergens voor ga, dan haal ik het ook.”

De eerste ervaringen van Sherita na afronding van de BOA Basisopleiding

Sherita Mohun is sinds kort beëdigd als BOA. Zij was 17 jaar lang rijinstructeur. Sherita miste de uitdaging. “Ik wilde uit mijn stoel komen. Ik zag BOA’s voorbijkomen op tv en social media en ben me erin gaan verdiepen. Het leek mij een heel mooi vak.” Aldus Sherita die nog geen moment spijt heeft van haar keuze om de BOA Basisopleiding te doen en een carrière te starten in de handhaving.

Voordat Sherita zich heeft aangemeld voor de opleiding heeft ze grondig research gedaan. Ze is zich in gaan lezen, heeft filmpjes op Youtube gekeken en onderzocht welke opleidingen er zijn. Zo kwam ze uit bij MB-ALL. Sherita: “Ik kwam de website van MB-ALL tegen en ben gaan bellen. Ik werd uitgenodigd voor een intake.

Tijdens de selectiedag heb ik gesprekken gevoerd en testen gedaan. Toen kon ik deelnemen aan de opleiding.” Sherita voelde zich vanaf het begin thuis bij MB-ALL. “Ik werd goed opgevangen en dacht gelijk: hier wil ik wel werken!”

De opleiding vond ze pittig, maar leuk. “Het was veel stampen, droge stof, maar de lessen waren heel duidelijk. Ik kon bij André en ook bij anderen terecht met al mijn vragen. Heel fijn.” Door corona heeft het opleidingstraject langer geduurd. Sherita was graag nog eerder gestart als BOA, maar het is niet anders. “Wij zijn in maart begonnen. De eerste 3-4 lessen waren klassikaal en daarna online. Dat is best lastig, zeker met het doen van rollenspelen. Gelukkig konden we wel snel de praktijklessen weer oppakken. Met mondkapje op.”

Sherita is geslaagd en nu werkzaam voor de gemeente Rotterdam. Ze had zich heel goed voorbereid op het gesprek en werd aangenomen. “Ik was afgewezen na mijn eerste gesprek voor de gemeente Ridderkerk. Mijn voorbereiding was toen niet goed. Dat zou me niet nog een keer gebeuren. Ik heb alles gelezen over de gemeente Rotterdam en Niko Pelzers heeft mij enorm goed begeleid. Ik wist écht alles. ‘Jij bent de eerste van MB-ALL die mij dit heeft kunnen vertellen’, zei de recruiter van de gemeente Rotterdam. Dat was wel een mooi compliment!”

“Je hoeft je zeker niet te vervelen en draagt een steentje bij aan de samenleving.”

Hoe is het om in de stad rond te lopen die je zo goed kent? “Ik ben er trots op en kan goed mijn weg vinden. Ik ken alle straatnamen en heb geen navigatie nodig. Toen ik rijinstructeur was moest ik overal naartoe rijden. Rotterdam is voor mij een vertrouwde omgeving. Daarnaast heb ik een soort fotografisch geheugen; als ik er een keer ben geweest, weet ik de weg. Best handig in dit beroep.”

Wat doe je nou de hele dag als BOA openbare ruimte? Sherita vertelt: “Het gastvrouw- of heerschap staat voorop. Ik attendeer mensen op bepaald gedrag en ga in gesprek met burgers. Bekeuren doe ik niet gelijk. Ik blijf vriendelijk waar het kan en probeer mij in te leven. Als het niet lukt om er op een redelijke manier uit te komen, dan maak ik kenbaar wat de grens is. ‘Aan jou de keus’, is dan de boodschap.” In de praktijk gaat het meestal goed en lukt het Sherita om op een nette manier problemen op te lossen. “Als ik met een agressieve houding erin ga, krijg je een agressief antwoord terug. Daarom blijf ik in verbinding. Ik luister en leg uit waarom iets niet kan. Dan snappen ze het en zeggen ‘prima je hebt ook gelijk.’ Dat is mijn ervaring tot nog toe.”

Dat het werk van een BOA niet saai is, blijkt uit de praktijk. “Laatst was er een melding. Een stuk of 25 man was aan het barbecueën in het park. Er kwam een oproep van de meldkamer van de politie: ‘Zijn jullie in de buurt? Dan komen we in actie.’ Met twee dames waren we. De politie kwam er ook bij want met 2 tegen 25 kun je niet op. Dat was wel even spannend. We zijn samen in gesprek gegaan. De mensen waren begripvol. Ze hebben meegewerkt en zijn vertrokken. Dat was wel het echte werk!”

Op de vraag of ze iedereen de BOA opleiding kan aanraden, is Sherita heel duidelijk: “Ga het zeker doen! Voor de samenleving kun je echt wat betekenen. Het werk is heel afwisselend, je maakt van alles mee en je hebt altijd werk! Je hoeft je zeker niet te vervelen en draagt een steentje bij aan de samenleving.”

Sherita ziet zichzelf dit werk nog wel voor langere tijd doen. Wat haar geschikt maakt als BOA? “Ik ben spontaan, behulpzaam, vriendelijk en sta iedereen te woord. Ik kan goed luisteren. Waar het moet, kan ik doorpakken. Je moet snel kunnen schakelen. Ook moet je goed kunnen omgaan met veel verschillende mensen. Jong en oud, verschillende culturen. Dat ben ik ook gewend van mijn vorige baan.” Sherita wil nog heel veel leren. Misschien wel een leidinggevende functie om andere BOA’s te kunnen begeleiden. Andere specialisaties ziet ze ook als mogelijkheid. “Ik ben een doorzetter. Als ik ergens voor ga, dan haal ik het ook.” MB-ALL is blij dat Sherita aan boord is!

Meer over de BOA Basisopleiding